Regering en RaVakSur buigen zich over Crisis- en Herstelplan

Een delegatie van de regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi en zijn deskundigen heeft zich maandag samen met de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) gebogen over het Crisis- en Herstelplan.  Het ging op in het bijzonder om het commentaar van RaVakSur op dit plan. De regering en haar deskundigen zijn daar uitgebreid op ingegaan en partijen zijn tot een aantal afspraken gekomen, aldus RaVakSur-woordvoerder Armand Zunder tegenover de Communicatie Dienst Suriname. Hij spreekt van een uitgebreid gesprek met het staatshoofd, de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en een team van deskundigen. 

Als zorgpunten noemt de RaVakSur-woordvoerder de koers op de parallelmarkt die sterkt afwijkt van die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit werkt door in het prijssysteem, hetgeen een behoorlijke inflatie heeft veroorzaakt welke zich waarschijnlijk ook dit jaar zal voortzetten. Volgens Zunder zijn er tal van maatregelen nodig om de inflatie naar beneden te krijgen, omdat de koopkracht van ambtenaren, gepensioneerden en mensen met vaste inkomens wordt aangetast.

‘De president en zijn deskundigen hebben ons ook inzicht gegeven over de weg naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en waarover zij dus al overeenstemming hebben bereikt en waarover ze nog praten’, aldus de woordvoerder. Hij erkent, dat binnen de vakbeweging de meningen over het IMF ietwat verdeeld zijn. Zunder benadrukt, dat de economie in een behoorlijke crisis zit. Er is sprake van een voortdurende inkrimping, welke mede door de Covis-19-pandemie is beïnvloed. Ook hierover is van gedachten gewisseld met de regering.

Zunder: ‘De volgende stappen zijn, dat RaVakSur samen met de directeur van de Belastingdienst gaat kijken naar de belastingschijven en naar de vraagstukken van de inkomensverdeling.’  RaVakSur en de regering komen mogelijk op 6 maart weer bij elkaar voor een nog verdere verdieping van het vraagstuk van de inkomens.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: