Ministerie van Justitie en Politie wil digitale verkeershandhaving

Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) bekijkt mogelijkheden om digitale verkeershandhaving in te voeren in Suriname. Wanneer dit een feit is, dan gaat een boete digitaal geïnd worden. Burgers die een overtreding hebben begaan zullen hun boete schriftelijk ontvangen. Dit werd afgelopen vrijdag door Alexis Collazio van de Sensys Gasto Group (met hoofdvestiging in Zweden en verder vestigingen in onder andere Nederland, Australie, de VS en Dubai – https://www.sensysgatso.com/)  in samenwerking met Radjesh Ramadhin en Roël Vonsee van E.Gov in een zoompresentatie getoond aan de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, aldus JusPol dinsdag 23 februari in een persbericht.

‘Wanneer mensen fouten in het verkeer maken, hebben deze handelingen gevolgen en het is de verantwoordelijkheid van de overheid om met oplossingen te komen. De ongevallen in het verkeer kosten de overheid veel geld’, zei Collazio bij de aanvang van de zoom presentatie. De Sensys Gasto Group biedt camera services aan de politie in verschillende landen, zoals Amerika, Colombia en de Bahama’s. De Gatso camera geeft informatie over het voertuig en zelfs de lampen of ze goed zijn of niet. Dit cameraproject is om het verkeer beter te reguleren. Het plaatsen hiervan betekent 70% garantie om het verkeer veilig te helpen maken. De kosten voor de staat met betrekking tot verkeersongevallen zullen met zeker 50 % terugdringen, stelde Collazio.

Dit systeem zal in eerste instantie gericht zijn op de snelheidshandhaving en zal later worden uitgebreid. De camera’s kunnen landelijk geplaatst worden. Het zal drie maanden duren om het systeem te installeren. Ramadhin gaf aan, dat het Safe City project gericht is op video surveillance, maar dit cameraproject biedt meer handvatten voor de politie en het Openbaar Ministerie. Dit project zal de afhandeltijd bij het opmaken van dossiers inkorten. De camera biedt de mogelijkheid om statistieken bij te houden, foto’s en informatie over het ongeval en de gegevens van het voertuig te produceren. Alle informatie zal naar een centraal systeem worden gekanaliseerd en daarna worden de boetes uitgedeeld. Het voertuig wordt geflitst en de boete komt met een code uitgerold. De overtreder krijgt een boete code en kan daarmee inloggen op een daarvoor gebouwde website om te zien welke fout hij heeft begaan. Indien men daarmee niet akkoord gaat, bestaat de mogelijkheid om naar de rechter te stappen.

Minister Amoksi zegt dat er aan wetgeving hiervoor gewerkt moet worden, zodat bij de implementatie minder vertraging wordt ervaren. Suriname zal aan een schone database van voertuigen moeten werken. Een goede samenwerking met de verzekeringsmaatschappijen is zeer belangrijk.  Het hoofd van de afdeling Verkeer, hoofdinspecteur Marcel Blackson, vindt, dat het overschrijven van voertuigen op naam van de koper op tijd zal moeten geschieden, anders zal dit een knelpunt zijn in de uitvoering van dit cameraproject.

Volgens verkeersdeskundige Gloria Stirling zal er in deze sprake zijn van een administratieve boete en de handhaving hierop moet goed in elkaar gezet zijn. Jenny Sawiran van de afdeling Wetgeving van het ministerie zei, dat er reeds een conceptwet op dit gebied bestaat. Voor nu moet het ministerie nagaan hoeveel camera’s nodig zullen zijn en de bereikbaarheid van het internet in het land.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: