Vaccineren tegen Covid-19 virus is zonder risico

Binnenkort worden ook in Suriname de eerste personen ingeënt met een Covid-19 vaccin. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hoopt dat de eerste mensen dinsdag 23 februari gevaccineerd kunnen gaan worden met van Barbados ontvangen 1.000 AstraZeneca-vaccins, zo liet hij deze week weten tegenover Dagblad Suriname. Maar, op den duur gaat het om diverse merken vaccins. In ieder geval staat vast dat Suriname vaccins gaat ontvangen van AstraZeneca (97.200 via Covax, een werkarm van de WHO, World Health Organization en 50.000 rechtstreeks van India) en 108.300 vaccins van Pfizer, AstraZeneca of Johnson & Johnson (nog niet bekend is wie van de drie) via CARICOM en een Afrikaans medisch platform (Africa Medical Supplies Platform, AMSP). Maar, tot heden zijn slechts die 1.000 AstraZeneca vaccins vanuit Barbados gearriveerd, waarmee 500 personen kunnen worden ingeënt. Het is een begin.


Vrees wordt aangewakkerd door niet-wetenschappers

Maar, de burger heeft vrees. Vrees voor het vaccin. Vrees om ingeënt te worden. Die vrees wordt aangewakkerd door allerlei, vooral fake, berichten die verspreid worden door niet-wetenschappers via social-, maar ook gewone, reguliere, media. 

Natuurlijk, het vaccin is in een rap tempo ontwikkeld, nooit eerder is een vaccin binnen een jaar tot ontwikkeling en productie gekomen. Natuurlijk, de werking ervan is feitelijk nauwelijks bekend. Enig effect van een toegediend vaccin wordt pas na verloop van tijd duidelijk.

Natuurlijk, er zijn bijwerkingen, maar die zijn te verwaarlozen. Ieder vaccin, maar ook ieder medicijn, heeft bijwerkingen – lees bijvoorbeeld de bijsluiter bij aspirientjes/calpol (Paracetamol).

Tot nu toe zijn nergens ter wereld ernstige bijwerkingen vastgesteld na inenting met een Covid-vaccin. Ook is nergens vastgesteld dat personen, die na te zijn gevaccineerd zijn overleden, zijn overleden direct ten gevolge van het vaccin. Het gaat om overleden patiënten op leeftijd die al onderliggende klachten, ziekten, hadden. Een directe link tussen een overleden persoon en een Covid-vaccin is nog steeds niet aangetoond.


Mensen die nepberichten schrijven zijn geen wetenschappers

Burgers die nog steeds angstig zijn moeten niet afgaan op de vele nepberichten die her en der verschijnen, berichten die juist tot doel hebben om angst aan te jagen. Ook in Suriname zijn bepaalde mensen zeer actief, vooral op social media, om maar vooral een sfeer van angst te creëren. Maar, de mensen die dat doen, zijn geen wetenschappers, laat staan Covid-19 deskundigen, het zijn burgers zoals u. 


De burger kan slechts afgaan, voor een zekere vorm van waarheidsvinding en betrouwbare informatie, op de (update) berichten van wereldwijd erkende organisaties als de Pan-American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO). Zij hebben de wetenschappers en deskundigheid in huis, de mensen die voor onrust en leugens zorgen op social media over vaccins zijn verre van deskundig, laat staan dat zij wetenschappers zijn. 

Niemand gaat dood aan een spuitje

Niemand gaat dood aan een spuitje, maar wel aan Covid-19 zonder spuitje en zonder de Covid-maatregelen in acht te hebben genomen, zoals het dragen van een mond-/neuskapje (dat feitelijk een onderdeel van de dagelijkse kleding is geworden), de 1.5 meter afstand en het goed wassen van de handen. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Dat moet iedereen toch kunnen doen als daarmee levens gered kunnen worden en doden kunnen worden voorkomen?


Signaal voor Volksgezondheid

Maar, het feit, de wetenschap, dat veel burgers toch vrees blijken te hebben voor het vaccin en de mogelijke bijwerkingen – dat blijkt al snel door een rondgang te maken op social media en op het internet te scrollen door internationale media – zou een helder signaal moeten zijn voor de gezondheidsautoriteiten om meer en gerichter die burgers via allerlei kanalen en in diverse lokale talen grondig te informeren over het vaccin, de soorten vaccins, de wetenschappelijke feiten, maar ook over de vele fabels en leugens die de ronde doen.


De eersten in de rij….

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid had onlangs al tegen Dagblad Suriname gezegd, de eerste te zullen zijn om het vaccin toegediend te krijgen. Ook collega’s en president Chandrikapersad Santokhi zouden op de eerste rij willen zitten. Ook de bekende Wayana-activiste Jupta Itoewaki heeft laten weten, dat zij de eerste inheemse Wayana vrouw zal zijn die zich gaat laten inenten.

Dat zou mensen over de drempel van vrees moeten slepen, gerustgesteld te worden, om indien zij daartoe worden opgeroepen, het vaccin ingeënt te krijgen. 

PK

error: Kopiëren mag niet!