‘Regering Bouterse plaatste slechts naamborden, van bouw was nimmer sprake’

President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben zaterdag de eerste steen gelegd voor de bouw van een middelbare school te Moengotapoe in het district Marowijne. Al jaren, zeker sinds 2015, werd gesproken over de komst van een middelbare school en diverse keren werden ook borden geplaatst en met het nodige ceremonieel onthuld, met teksten erop dat de bouw zou beginnen. Hetb leken loze beloftes.

De loze beloftes van regering-Bouterse, slechts naamborden werden geplaatst

Het was de regering Bouterse die vlak voor de verkiezingen van 2015 bekendmaakte, dat er in Marowijne een vos-scholengemeenschap en een landbouwcentrum zouden komen. Dat werd benadrukt bij de officiële onthulling van het naambord van de school medio mei 2015.

Het was de regering Bouterse die vlak voor de verkiezingen van 2015 bekendmaakte, dat er in Marowijne een vos-scholengemeenschap en een landbouwcentrum zouden komen. Dat werd benadrukt bij de officiële onthulling van het naambord van de school medio mei 2015. De gebouwen zouden worden opgezet in Moengo, achter de openbare school Zinkkampoe. Het startsein voor de bouw werd gegeven door toenmalig ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Ashwin Adhin) en van Landbouw, Veeteelt en Visserij (Soeresh Algoe). Verschillende sprekers zeiden toen, dat het onthullen van het naambord een historisch moment was. ‘Jarenlang hebben de kinderen een middelbare school moeten ontberen. Zij waren genoodzaakt naar Paramaribo af te reizen en te verblijven om vervolgonderwijs te genieten. Dit alles zal na de opzet van de scholengemeenschap tot het verleden behoren’, aldus het onderwijsministerie in mei 2015. Het waren en bleven slechts woorden.

Dilip Sardjoe, adviseur van toenmalig president Desi Bouterse, zei bij de onthulling van het naambord, dat deze belofte voor een middelbare school gedaan was door het staatshoofd. Hij zou de uitbreiding hiervan met een kleine universiteit niet hebben uitgesloten. Velen zagen de officiële handelingen als een verkiezingsstunt, het was immers vlak voor de verkiezingen in 2015. Uiteindelijk bleek het werkelijk een verkiezingsstunt te zijn geweest, immers de met veel tamtam aangekondigde vos-scholengemeenschap moet nog steeds gebouwd worden. 

Het is nu de huidige regering die het initiatief heeft genomen om het project uit de kast te halen en werkelijk een aanzet te geven voor de bouw van de school.

Het is nu de huidige regering die het initiatief heeft genomen om het project uit de kast te halen en werkelijk een aanzet te geven voor de bouw van de school. Na jaren was het dan zaterdag zover, dat werkelijk een aanvang kon worden gemaakt met de bouw. De school moet een hoeksteen worden voor de verdere ontwikkeling van het district Marowijne, maar meer in het bijzonder voor de marron- en inheemse studenten die nog dit jaar de gelegenheid wordt geboden voor het volgen van middelbaar onderwijs in hun district. 

Tijdens een persconferentie eind december vorig jaar zei Brunswijk al, dat de locatie voor de school in beeld was en alles al gereed was om hooguit midden januari of begin februari 2021 te starten met de bouwwerkzaamheden.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: