PLO-buschauffeurs laten passagiers ruim uur wachten alvorens te vertrekken

De redactie van Dagblad Suriname is benaderd door burgers, die klagen over de lange tijd die ze moeten wachten in PLO-bussen (Particuliere Lijnbushoudersorganisatie) alvorens ze gaan rijden. Zo zouden chauffeurs van Lijn 6 ’s morgensvroeg in het centrum van Paramaribo passagiers ruim een uur laten wachten, in de bus, alvorens te vertrekken. Er wordt gewoon gewacht tot de bus vol is. Maar, de wachtende passagiers, waaronder leerkrachten, worden door de handelwijze van de buschauffeurs gedupeerd. Een leerkracht vraagt zich af of het niet mogelijk is voor het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme om in overleg met de PLO  vast te leggen dat een chauffeur moet vertrekken wanneer een vastgesteld en afgesproken minimumaantal passagiers in de bus zit.

Vooral in deze periode van de covid-pandemie is het aantal personen dat met de bus reist, gedaald. Bussen mogen rijden onder een speciaal protocol en met inachtneming van de geldende covid-maatregelen. Er mogen dan ook sowieso minder passagiers dan te doen gebruikelijk was in de bus. En dat leidt er mede toe dat er chauffeurs zijn die wachten tot hun bus vol is – wat overigens gebruikelijk is, maar nu, door minder passagiers dan voor de covid-crisis, wordt te lang gewacht – conform de covid-regels, en dan pas vertrekt, tot ergernis van de al in de bus zittende passagiers die dreigen te laat op hun bestemming te arriveren.

Dagblad Suriname heeft getracht over het vorengaande een reactie te krijgen van de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana. Hij verwees de redactie door naar de directrice van Transport, Estrea Noordzee, maar ondanks herhaald verzoek bleef een reactie uit. Suraj Sahadewlal van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders zegt in een reactie: ‘We leven in een derdewereldland. Alles kan, kwaliteit kost altijd geld. En dat is een probleem voor de samenleving.’ De voorzitter van de PLO, John Mahadewsing, was niet bereikbaar voor een reactie, ondanks herhaald verzoek daartoe.

PK

error: Kopiëren mag niet!