Nationaal Archief van papieren situatie naar technologische communicatie

In de wandelgangen van het NAS (Nationaal Archief Suriname) werd vernomen dat de studiezaal ingaande maandag 22 februari wederom (zij het beperkt) zal worden opengesteld voor het publiek. Covid-19 heeft de dienstverlening door lockdowns ontregeld. De toegang zal alleen geschieden na een telefonische afspraak of via email.

Informatie toegankelijk maken

NAS  bewaart belangrijke overheidsinformatie en erfgoed in alle expressievormen. Het is de taak van het instituut om de gegevens vlot toegankelijk te maken voor het publiek in Suriname en de wereld. Het is nodig dat duidelijk wordt aangegeven welke informatie niet openbaar is en de reden waarom.

Op de goede weg

Het NAS is op de goede weg om van een papieren archief uit te groeien tot een digitaal bestand. Om niet achter te raken op de ontwikkelingen, verouderd te raken en als nationale bron van informatie naar behoren te functioneren en zich verder te ontwikkelen, is het nodig dat het archief technologisch up-to-date blijft. De aansluiting bij het digitale tijdperk dient bijgehouden te worden. De Surinaamse overheid is nog lang niet af van de papieren situatie. Het NAS, een overheidsinstelling, is in deze de centrale regering ver voor.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: