Minister Ramadhin krijgt dinsdag 23 februari eerste Covid-19-vaccin ingespoten

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bevestigt in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, dat hij als eerste persoon van het land dinsdag 23 februari een Covid-19-vaccin toegediend zal krijgen. ‘Daarna volgen de frontlinie-medewerk(st)ers.’ Op dit moment beschikt Suriname over 1.000 AstraZeneca vaccins uit Barbados, goed voor 500 personen.

Toegezegde vaccins

Op de vraag welke vaccins inmiddels, en door wie, zijn toegezegd antwoordt de minister: ‘Toegezegd zijn AstraZeneca/Covishield 50.000 vaccins van India, waarschijnlijk arriveren die een van de komende dagen. In de planning verder in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 15-20.000 doses van het AstraZeneca-vaccin, in het tweede kwartaal 40.000 denk ik en in het derde kwartaal ook iets van rond de 15.000, een totaal van zo’n 79.200 AstraZeneca-vaccins uit de Covax-commitment die we zijn aangegaan. Dat is geen grant, dat is kopen, dat is dus aanschaffen.’

‘Dan hebben we het African Medical Supplies Platform, AMSP, die heeft een overeenkomst met Caricom en daaruit ontvangen wij 108.000 doses van het vaccin. We moeten kiezen uit drie merken vaccins, te weten Pfizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Ik moet zeggen, dat wij  100.000 vaccins van AstraZeneca op schema hebben en 8.000 van Pfizer. Pfizer is weliswaar moeilijk te bemachtigen, dus het zou ook kunnen zijn dat we naar Johnson & Johnson zullen moeten uitwijken.’

Ruim 230.000 vaccins toegezegd, maar nodig zijn totaal 800-900.000 vaccins

Naast de toegezegde vaccins gaan, aldus Ramadhin, op korte termijn  ‘bilaterale gesprekken gevoerd worden met onder andere  China en India – in verband met ook het andere vaccin van India, Covaxin/Bharat Biotech. Er is ook gevraagd vanuit de Cubaanse overheid of er interesse is voor het daar lokaal geproduceerde vaccin (Soberana 2), maar ook het Russische Sputnik V/Gam-Covid-Vac is een optie. Op dit moment zijn er nog zo’n 250 vaccins in ontwikkeling. Naarmate de tijd vordert, gaan er meer vaccins beschikbaar zijn en ook makkelijker te verkrijgen. Op dit moment is er echt een rush op het vaccin en kunnen wij, ook als je geld hebt, niet de vaccins allemaal bemachtigen die we nodig hebben. Al met al hebben we  rond de 800- tot 900.000 doses nodig, in totaal.’


Leerkrachten derde in de rij van groepen om gevaccineerd te worden

Op de vraag of leerkrachten een groep vormen die prioriteit moet hebben in het vaccinatie proces, zegt Ramadhin: ‘Leerkrachten zijn volgens mij in groep 3. Er zijn in totaal zo’n 8 groepen en de leerkrachten zitten samen met de gewapende machten en regeringsfunctionarissen in een groep die ook gevaccineerd moet wachten.’

PK

error: Kopiëren mag niet!