President Santokhi wil een nationaal goudmijnbedrijf

‘Er is veel goud en het volk moet meeprofiteren’ – ‘Regering spreekt met buitenlandse expert’

President Chandrikapersad Santokhi vindt het noodzakelijk, dat Suriname beschikt over een nationaal goudbedrijf. ‘We gaan een goudmijn voor het volk opzetten, want er is veel goud en het volk moet meeprofiteren.’ Dit zei hij vrijdagavond in vraaggesprek met de Communicatie Dienst Suriname en het Directoraat Volkscommunicatie, waarin hij samen met vicepresident Ronnie Brunswijk te gast was. 

Santokhi zei, dat er tal van projecten klaarliggen voor uitvoering, vandaar dat er inspanningen worden gepleegd om nieuw kapitaal aan te trekken. In de tussentijd worden er nationaal andere verdienmogelijkheden bekeken om het land verder tot ontwikkeling te brengen. ‘Wat kan je nu sparen door belastingmaatregelen, met ordening van de goud- en houtsector en regulering grondbeleid?’

President Santokhi is van oordeel dat het volk niet voldoende profiteert van de natuurlijke hulpbronnen. De president zei onlangs in regeringsverband een gesprek gevoerd te hebben met een buitenlandse expert voor het opzetten van een Surinaamse goudmijn. ‘Als Suriname vandaag ja zegt tegen het bedrijf, dan heb je tien jaar nodig alvorens de vruchten geplukt worden. We doen het niet voor onszelf, maar voor de volgende generatie. Niet zoals we tot nu toe gedaan hebben. Overeenkomsten sluiten met multinationals en we verdienen maar een bepaald percentage en het volk ziet de rijkdom niet terug. Wij hebben een ander perceptie voor wat dat betreft.’

Hij zei ook, dat er op het gebied van onderwijs, hervormingen doorgevoerd moeten worden. Het is volgens hem van eminent belang dat binnen het onderwijsproces nu al inspanningen gepleegd moeten worden om afgestemd te zijn op de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt, doelend op de ontwikkelingen binnen de gas- en olie-industrie en ook de goudsector. 

‘Het is belangrijk dat ons land beschikt over deskundig en bekwaam personeel om de ontwikkeling optimaal tot stand te brengen in het voordeel van land en volk.’

error: Kopiëren mag niet!