Nog steeds onduidelijkheid over cyanide-gebruik goudzoekers

Minister Tjong-Ahin: ‘Inmiddels heeft een onafhankelijk buitenlands laboratorium onderzoek gedaan’

Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) kreeg begin november 2020 van minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu de opdracht om onderzoek te doen naar het gebruik van cyanide in de goudvelden. De aanleiding daartoe waren signalen dat goudzoekers cyanide zouden gebruiken bij de winning van goud. Onduidelijk is of het gaat om pure cyanide of een stof waarin cyanide is verwerkt. ‘Er moet onderzocht worden wat de chemische samenstelling is en het effect van het gebruik op het milieu. Aan de hand van deze analyse zien wij graag aanbevelingen tegemoet over de stappen die de regering, met name het ministerie, zal moeten nemen om dit probleem aan te pakken’, zo schreef de minister aan Cedric Nelom, de waarnemend directeur van het Nimos, een werkarm van het ministerie.

In een reactie zegt minister Tjong-Ahin tegenover de redactie van Dagblad Suriname: ‘Er is aan twee laboratoria gevraagd onderzoek te doen, maar de rapporten kwamen niet overeen, waardoor ook de betrouwbaarheid een issue werd. Verder onderzoek is dus vereist.’ De bewindsman zegt de ‘details’ van de rapporten ‘helaas’ niet te kennen. ‘Maar ondertussen is een onderzoek ingesteld door een onafhankelijk buitenlands laboratorium, waarvan het rapport al ontvangen is. Dat wordt nu bestudeerd en het resultaat zal leidend zijn voor verdere stappen. De ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Ruimtelijke Ordening en Milieu werken nauw samen in dit verband.’

De bewindsman laat verder weten dat ‘ondertussen wordt gewerkt aan het verbod op import van het spul. Samen met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt aandacht hieraan besteed. De afbouw van het gebruik van gevaarlijke stoffen is nog een uitdaging, maar achter de schermen wordt hard hieraan gewerkt. Er is veel meer nodig dan slechts verbod op import’. Het Nimos was, ondanks herhaalde verzoeken, niet bereikbaar voor een reactie. Het instituut heeft ook op geen enkel moment een persbericht de deur uit doen gaan over de uitkomsten van de twee laboratoria-onderzoeken. Dat er goudzoekers in Suriname zijn, die naast kwik ook cyanide gebruiken bij de winning van goud is overigens niet iets van vandaag of gisteren. Al in 2018 doken er berichten op over cyanidegebruik, vooral door een aantal Chinezen onder de goudzoekers. Eind 2020 werd het vermeend gebruik van cyanide weer even nieuws.

Cyanide blijkt onder andere via het vliegveld van het Wayana-dorp Kawemkahan naar de goudvelden te gaan. Daar kwam de Stichting Milokot Kawemhakan half december 2020 achter, zo liet zij Dagblad Suriname weten. ‘Bij een winkel in Oelemarie wordt het gewoon verkocht’, aldus de stichting.  Maar de stof zou ook gebruikt worden door goudzoekers in het Brownsberg Natuurpark, dat al deels is vernietigd door kleinschalige (illegale) goudzoekers. Er zou ‘hard bewijs’ zijn voor de aanwezigheid van cyanide in het goudwinningsproces in het natuurgebied. 

PK   

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: