Nederland levert Suriname niet rechtstreeks covid-19-vaccins, maar via Covax

Nederland zal niet rechtstreeks covid-19-vaccins aan Suriname leveren, maar via het zogenoemde Covax-mechanisme, een werkarm van de WHO (World Health Organization). ‘Die route loopt dus via Covax.’ Dat laten Marcel van Beusekom, woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Thomas Breedveld, woordvoerder ‘coronavirus’ bij het ministerie, de redactie van Dagblad Suriname weten. ‘Nederland is een grote donor aan Covax’, aldus Breedveld. Het is niet duidelijk hoeveel vaccins feitelijk ‘uit Nederland’ gaan komen. Om te garanderen dat ook armere landen genoeg vaccins krijgen, is Covax in het leven geroepen (Covid-19 Vaccine Global Access Facility). Bij deze organisatie hebben zich 92 lage- en middeninkomenslanden, waaronder Suriname, en meerdere rijkere landen aangesloten, waaronder de Europese Unie.

Nederland maakte medio januari bekend dat zij € 25 miljoen extra uittrekt voor de aanschaf en verspreiding van vaccins in arme landen, na een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De bijdrage is bestemd voor Covax om ervoor te zorgen dat er ongeveer 1,3 miljard doses veilige, effectieve en betaalbare vaccins beschikbaar komen in de 92 aangesloten landen. Die hebben hier zelf geen of onvoldoende geld voor. Volgens de WHO is daarvoor nog circa 5 miljard dollar nodig om dit wereldwijd voor elkaar te krijgen. De organisatie stuurde in januari samen met internationale partners een brandbrief over dit financieringstekort. De € 25 miljoen is naar verwachting goed voor de aanschaf van zo’n 5 miljoen doses van het vaccin. Nederland droeg vorig jaar al € 60 miljoen bij aan het Covax-initiatief, dat door de WHO wordt gecoördineerd. Dat geld was behalve voor vaccins ook bestemd voor de ontwikkeling en levering van diagnostische tests in ontwikkelingslanden.

Aan Suriname inmiddels toegezegde vaccins

In ieder geval staat vast dat Suriname vaccins gaat ontvangen van AstraZeneca (97.200 via Covax  – zie afbeelding: SFP =  Self-Financing Participants – en 50.000 rechtstreeks van India) en 108.300 vaccins van Pfizer, AstraZeneca of Johnson & Johnson (nog niet bekend is wie van de drie) via Caricom en een Afrikaans medisch platform (Africa Medical Supplies Platform, AMSP). Maar tot heden zijn slechts 1.000 AstraZeneca vaccins vanuit Barbados gearriveerd, waarmee 500 personen kunnen worden ingeënt. 

PK

error: Kopiëren mag niet!