Minister Sewdien: ‘Men is bang, omdat ik de visserijsector te goed ken’

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien, heeft tijdens een uitgebreid tevens interactieve interview in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj aur Kal aangegeven dat hij geen belangen meer heeft in de visserijsector. “Ik ken de sector wel heel goed. Daarvoor zijn bepaalde mensen bang.” De bewindsman was te gast in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal en is ingegaan op diverse vraagstukken die te maken hebben met deze sector.

Vergunning per trip

Minister Sewdien gaf aan dat er op dit moment ruim 224 vergunningen zijn afgegeven voor het vangen van de red snapper. In de kwestie van Cevihas/SAIL is er een overeenkomst bereikt, stelde de minister. Een probleem dat speelt, zijn de Venezolaanse boten die slechts komen om hun vergunning op te halen. Dit, terwijl de boten met hun vangst tot 12 keer kunnen komen. Maar de vis wordt elders verkocht. Hiervoor wordt er een model bestudeerd om de boten per trip een vergunning te geven. Volgens de vergunning zijn de boten verplicht naar Suriname te komen met hun vangst. Dit betreft de activiteiten in 40 tot 50 zeemijlen voor de kust van Suriname.  De bewindsman gaf aan dat er ook tuna-boten vanuit Panama komen om hier hun vis te lossen en te verwerken. Suriname is dan de zogenaamde port state. De tuna oftewel tonijnvissen worden ver voor de kust van Suriname gevangen. Hiervoor is er een internationale organisatie, waarvan Suriname nog geen lid is. De minister gaf toe dat controle op de illegale vissers haast onmogelijk is. “We hebben geen zicht, dat geef ik toe. Maar de vergunningen worden verscherpt, zodat wij meer kunnen halen uit de sector.”

 De minister gaf ook aan dat wat betreft de bevolkingsvisserij, een van de grootste klachten overbevissing is. Daar wordt er alles gedaan om regulering te brengen. “Er is een nieuw tracking systeem die niet uitgeschakeld kan worden. Dit soort zaken zullen wij hard aanpakken”, gaf de minister aan.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: