Minister Nurmohamed: “Leg je functie neer, indien je betrokken was bij corruptieve handelingen”

De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, heeft gisteren aangegeven dat hij niet oneindig lang als politieman kan optreden. “Die fase is nu voorbij. We gaan nu het normale werk voortzetten. Iedereen heeft de ruimte gehad. We hebben meegewerkt. Maar wat er is gebeurd, kan niet. Het is gewoon verschrikkelijk. Als je willens en wetens hebt meegewerkt, dan zeg ik je bij God: leg je functie neer. Je hebt 2 dagen. Ik geef je de ruimte. Als het onderzoek begint, ga je gedwongen ontheven worden”, zei de minister. Minister Nurmohamed stelde dat na interne controle de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) en de procureur-generaal (pg) zijn ingeschakeld voor onderzoek. De Clad is gevraagd om bij de vuilophaaldienst na te gaan wat er gedaan is. Minister Nurmohamed stelde dat uit interne controle blijkt dat vermoedelijk grote bedragen onnodig zijn uitgegeven. De staat is voor mogelijk miljoenen benadeeld.

Toekomst

De bewindsman gaf aan dat er vele nieuwe regels zijn ingevoerd, die moeten zorgen voor transparantie, verbetering en modernisatie. “We hebben een verantwoordelijkheid. Er komen heel veel klachten binnen. Ook als ik iets fout doe, hoor je het gelijk. Het is gelijk bij de president. Je mag klagen, geen probleem. Ik ga het verbeteren. De Interne Controle heeft tien jaar lang niet gewerkt. Nu komen er dagelijks rapporten binnen. Er zijn vele OW’ers die hard werken en hun werk naar behoren doen. Maar anderen weer niet. De controle moet flink omhoog. Moet ik zelf de presentie opnemen, moet ik op Duisburglaan gaan controleren? Het kan toch niet? De hoofden moeten hun werk doen. Als je niet kan, mag je je koffers pakken. Er komen nieuwe vacatures. Er zijn mensen die wel willen werken. U gaat plaats maken als er niet gewerkt wordt. Maar ik kan niet oneindig doorgaan. Jullie gaan hier blijven. Ik ga er voor een bepaalde periode zijn”, stelde minister Nurmohamed. “Ik ga alle tools geven dat er goed gewerkt kan worden. Er is al transparantie gebracht. Een ieder mag meedoen. Alle vacatures worden transparant geplaatst op de website. Een minister heeft geen bevoegdheid om mensen in dienst te nemen. Dat ligt bij de afdeling Personeelszalen. Het is nu tijd voor het daadwerkelijke werk van OW”, aldus de minister.

Clad ingeschakeld

De minister ging uitgebreid in op de dossiers die voor verdere onderzoek zijn opgestuurd. Hij stelde dat hiermee een fase afgesloten wordt. “Voortaan mag je je bij de politie aanmelden als je een eigendom van de staat bij je hebt.” De Clad moet kijken of de procedures zijn gevolgd.  De eerste mensen zijn al tijdelijk verplaatst, gaf de minister mee. Hij gaf aan dat de Clad geen politie is. Zij brengen een rapport uit en aan de hand daarvan kan Justitie ingeschakeld worden. Ten tweede is de Clad gevraagd om de grote projecten in de afgelopen jaren te onderzoeken. “We willen weten of het waar is dat er ‘njang’ is gemaakt. Het kan zijn dat de grote projecten duur zijn en correct waren, maar politici weten dat misschien niet. Zo wordt de naam van een bedrijf of OW beklad. De CL Clad AD moet antwoorden verschaffen.”

3 cases voor de pg

De minister stelde dat drie gevallen naar de pg worden gestuurd voor onderzoek. “Als eerst wordt de pg gevraagd om te onderzoeken waar de 50 bussen zijn die door de staat zijn gekocht en verdeeld. Een deel is al teruggebracht, maar je hebt daarnaast ook graafmachines en tractoren die allemaal onrechtmatig bij derden liggen. Overheidseigendommen zijn verdeeld. Mag dat wel? Hebben politici het recht om dat te doen. De pg gaat ze laten praten. Alle staatseigendommen vallen onder OW. Bij interne controle bleek dat mensen niet willen praten.”

De minister gaf aan dat er bussen zijn die zijn afgestaan aan instanties. Maar dat is nu gedaan onder een duidelijke overeenkomst. Ten tweede stelde de minister dat vlak voor de verkiezingen duizenden mensen in dienst zijn genomen. “Vanaf mijn aantreden had ik al mijn bedenkingen. Iets klopte niet. Er zijn 1.500 mensen in dienst genomen op incorrecte en onvolledige wijze, met missives en zonder beschikkingen. Anderen hebben wel een beschikking, maar zijn verkeerd in dienst. Wang san ne klop. Op straat, op de hoek en bij Waterkant zijn er beschikkingen uitgedeeld. Dit alles is gedaan zonder sollicitaties, achter de rug van OW. Raadsadviseurs van het kabinet, parlementariërs en dc’s hebben tegen de wet in mensen in dienst genomen. Dat bestaat niet. Het is mensenhandel. Er is misbruik gemaakt van mensen met voorbedachte rade. Dat is strafbaar en de pg gaat nu onderzoeken.” De minister toonde een missive zonder naam. Hij toonde ook een brief met namen van 4 personen die in dienst genomen moesten worden. “Dit kan niet in een rechtsstaat. Er zijn een aantal dozen met documenten en aan de pg wordt gevraagd om te onderzoeken.”

Ministers met onrechtmatige voorzieningen

De bewindsman stelde dat als derde de pg gevraagd is om te onderzoeken naar gewezen ministers die tegen de wet in nog gebruik maken van privileges. De voorzieningen zijn niet ingeleverd na 6 maanden, zoals de wet zegt. Er is ook geen controle uitgevoerd vanuit OW. “Ik als minister moet gewezen bewindslieden bellen om overheidsmiddelen in te leveren. Dat kan toch niet? Er is een heleboel misgegaan. De pg moet voor opheldering zorgen. Mensen kennen de wet, maar lappen het aan hun laars. Het is vervelend dat ik steeds moet zoeken.”

Willens en wetens

De bewindsman richtte zich ook naar het aanwezige personeel van OW, dat gisteren aanwezig was. Een groot deel van de hoofden en directeuren waren in de zaal. Overigens zijn er vooralsnog geen noemenswaardige verschuivingen doorgevoerd na de nieuwe regering. Minister Nurmohamed gaf aan dat wat er gebeurd is, ernstig is. “Dit is verschrikkelijk, dit had nooit mogen gebeuren. Met lede ogen is er toegekeken. Ik weet niet of de mensen bedreigd worden of wat de redenen zijn geweest.” De minister gaf ten slotte nog een voorbeeld van hoe zaken mis zijn gegaan. Hij gaf aan dat er bij de afdeling van OW aan de Duisburglaan vaker werd gestolen. “Toen ik daar voor oriëntatie ging, kwam de bewaker en zei: “Meneer Nurmohamed, hier is het gat waardoor de dieven naar binnen kruipen”. “Moet ik nou gaan zeggen aan de hoofden: Zoek 2 stenen en cement en maak het gat”, vroeg de minister. “Het is tijd voor efficiëntie. Het is nu tijd voor het daadwerkelijke werk van OW”, aldus de minister.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: