KLM-vlucht naar Amsterdam vertraagd door actie bond Luchthavenbeheer

De KLM-vlucht van zaterdagavond, die rond zes uur had moeten vertrekken, was om zeven uur nog niet vertrokken als gevolg van de door de bond bij de NV Luchthavenbeheer vrijdag uitgeroepen actie. Ook de mensen die de rond honderd passagiers nog op Covid-19 hadden moeten testen (PCR-test), zouden niet aan het werk zijn. Het is op het moment dat dit bericht verschijnt op de website van Dagblad Suriname nog niet duidelijk of het KLM-toestel alsnog zaterdagavond kan vertrekken richting Amsterdam, Schiphol.

De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen, dat vrijdagavond een SLM-vlucht naar het Braziliaanse Belem niet heeft kunnen vertrekken, vanwege de actie van personeel van Luchthavenbeheer, met ook zo’n ruim honderd passagiers. Tijdens een spoed algemene ledenvergadering vrijdagochtend besloot het personeel in actie te gaan. Zij eist naleving van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) en een herstelplan vanuit de directie.  Naar verluidt wordt getracht met stafleden en niet gekwalificeerde mensen de luchthaven open te houden. De werknemers stellen, dat zij al maanden vragen om naleving van de CAO. Ook aan het herstelplan zou nog niet worden gewerkt. Begin december vorig jaar was het personeel ook al in actie. Bond en directie hadden een geschil over de uitbetaling van de geïndexeerde salarissen. 

Het personeel voerde om dezelfde reden een prikactie uit op 15 november. De directie weigerde de geïndexeerde lonen van het personeel uit te betalen tegen de unificatiekoers van SRD 14,29. Verder stelde de directie voor om de geldende CAO voor een jaar op te schorten en de unificatiekoers pas door te voeren wanneer het bedrijf minimaal 70% van zijn gewenste inkomsten zou hebben verdiend. Bondsvoorzitter Lloyd Read zei toen, ‘bij de SLM gaat het gewoon om slecht management dat in de loop der jaren gevoerd is en de politisering van het leiderschap binnen het bedrijf’. Begin september 2019 legden de luchtverkeersleiders het werk neer vanwege lekkages in een werkruimte tijdens regenbuien. De luchtverkeersleiders waren bang voor kortsluiting. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: