De strijd van kunstenaar René Tosari tegen covid-19

 “In twee gespleten”, is een mix-media-schilderij van de vernieuwende kunstenaar René Tosari. Het pad, de ontwikkelingen en verwikkelingen in Suriname zijn nagebootst. De werkelijkheid van het land wordt uitdrukt. De kunstenaar verbindt mensen door middel van gedeelde gevoelens over covid-19 met elkaar. Het is een kunstwerk, dat sociale communicatie bevordert, het is een bijdrage aan het welzijn van individuen en de mensheid. De waarnemer kan via zijn kunst even ontsnappen uit de dagelijkse realiteit worden meegenomen naar een ander perspectief op de gezondheidscrisis.

Schizofrenie

Het werkstuk is een individuele expressie om vorm te geven aan een bijzondere gebeurtenis in de wereld, van wat er speelt binnen de samenleving. Het doek is Tosari’s eigen persoonlijke strijd tegen de pandemie en de sociale en culturele bedreigingen ervan. De titel van het werkstuk: ‘In twee gespleten’, spreekt boekdelen. Het straalt niet consistent zijn, innerlijk verdeeldheid, een gespleten persoonlijkheid lijkend op schizofrenie uit.

Openheid

Kunst verkeert door de wereldwijde gezondheids-, economische en sociale crisis in verdrukking. De pandemie heeft een langetermijneffect op kunstuiting. Door te communiceren via artistieke creaties wordt openheid gegeven in een tijd waarin mensen afstand houden van elkaar. Zodoende wordt openheid gegeven aan wat er leeft in de samenleving. Kunstenaars drukken zich uit en geven openheid in een periode waarin mensen als het ware opgesloten zijn. Het zou zo moeten zijn, dat de band tussen kunstenaars en hun creaties, gedurende de Covid-19 pandemie en de samenleving worden versterkt.

Aanmoedigen

Kunstenaars zouden aangemoedigd moeten worden om van zich te laten horen en zien. Niet alleen via tentoonstellingen, presentaties en evenementen. Debatten, conferenties, workshops en dergelijke dragen daaraan bij.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: