30 pompen bij LVV en OW in opslag zonder tijdlijn voor inzet

Sewdien: ‘Kredietfonds voor landbouwers wordt nieuw leven ingeblazen’

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij Parmanand Sewdien is tijdens een uitgebreid tevens interactieve interview in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj aur Kal ingegaan op diverse vraagstukken, die te maken hebben met de agrarische sector in ons land. De minister was te gast in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal.

Kredietfonds voor landbouwers wordt nieuw leven ingeblazen

Momenteel moeten landbouwers bij geldschieters voor financiering. De bewindsman gaf aan dat het agrarische kredietfonds in 2018 is opgeheven. De overgebleven gelden gingen in de pot van de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB). Minister Sewdien stelde dat de behoefte groot is. Als boeren bij geldschieters belanden voor financiering, is dat een kwalijke zaak, stelde de minister. Rentepercentages liggen daarbij, van 6 procent naar hoger. Dat is niet goed. “De president heeft aangegeven dat er zo snel mogelijk een instituut moet komen voor het verstrekken van kredieten. Dat is inmiddels al gedaan. Er komt een stichting die onder een bank wordt geplaatst. Het geld gaat komen van het garantiefonds van SRD 28 miljoen van de NOB. De 10 miljoen SRD bij de staat komt ook terug naar de NOB. De minister van Financiën heeft ook SRD 20 miljoen toegezegd voor het fonds. Er zijn ook andere gelden die beschikbaar zijn. Je komt er samen boven de SRD 50 miljoen”, stelde de minister. De minister gaf verder aan dat het voorkomt dat een deel van de leningen uit het fonds, niet terugbetaald worden. “Daarvoor komt er een veldstructuur, om te kunnen controleren. De mensen van LVV, gaan in stad en district, de boeren helpen met onder andere administratie zodat de gelden op een juiste manier gebruikt worden. De boeren moeten we kunnen volgen.”

30 pompen in opslag

India heeft middels een credit-line pompen aangeleverd. De minister gaf aan dat er meerdere pompen zijn geleverd. “Er zijn 3 pompen geleverd voor Wageningen. Daar komt er een nieuwe inschrijving. Er is meer werk, onder andere de sluis komt bij kijken”, stelde de minister. “Het werk dat bij Wageningen gedaan werd door de vorige aannemer leek niet professioneel. Er waren al geluiden, dat het niet goed ging. Daarom zijn wij gestopt met die aannemer. Daar in de plaats komt een ander bedrijf dat het werk gaat doen.”

Desgevraagd gaf minister Sewdien aan, dat er 19 zware pompen bij LVV in de opslag liggen. Verder zijn er 11 pompen bij OW, die al meer dan een anderhalf jaar al liggen. “De pompen zijn middels een creditline verstrekt en er moet nog betaald worden. De 19 pompen kosten samen USS 16 miljoen. De installatie van 1 pomp kost al USS 3 miljoen. Dat geld is er niet. Dus ik kan geen tijdlijn geven van wanneer de pompen ingezet zullen worden. Maar in de tussentijd moeten de kanalen en lozingen beter onderhouden worden. Indien de kanalen schoon zijn, loop je nooit onder water. Onderhoud van de kanalen en sluizen is enorm belangrijk. Dat zal anders gedaan worden”, aldus minister Sewdien van LVV.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: