Rachied Doekhie: “Guyanezen wekken de indruk dat zij de brug gaan bouwen”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vraagt zich af of de Surinaamse autoriteiten enige inbreng in de praktijk hebben bij het ontwerp en de bouw van de brug over de Corantijnrivier, die Suriname en buurland Guyana zou moeten verbinden. Guyanese media meldden deze week dat 30 bedrijven belangstelling hebben getoond om als consultant een haalbaarheidsstudie te doen en met ontwerpen te komen voor de bouw van de brug. “De Guyanezen wekken de indruk dat zij de brug gaan bouwen en dat de Corantijnrivier van hun is. En wij (Surinaamse regering, red.) zeggen niets. Onze minister van Openbare Werken moet zijn mond openmaken en benadrukken dat die rivier van ons is en dat wij de voortrekkersrol gaan vervullen bij de voorstudie, ontwerp en bouw van de brug. Guyana mag dus meewerken met ons”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. De Corantijnrivier behoort in zijn geheel aan Suriname toe, maar volgens Doekhie is het geen geheim dat de Guyanezen ook aanspraak willen maken op de brug en inherent daaraan ook een deel van de rivier ‘meepikken’. 

Ballast Nedam heeft al een ontwerp gemaakt

De ex-parlementariër benadrukt wederom dat het hier om een prachtig project gaat, dat zeker veel ontwikkeling zal brengen naar het rijstdistrict, maar hij adviseert de regering om wel goed op de centen te letten, aangezien de bouw van zo een brug aardig wat geld zal kosten. De politicus voert aan dat in 2010 er na voorstudie al een ontwerp was gemaakt door Ballast Nedam. Er is ook een intentieverklaring getekend voor de bouw. Maar de plannen verdwenen uiteindelijk in de ijskast, omdat er geen financiering meer was om het project uit te voeren. “Het voortraject was al uitgestippeld en als er daarin kleine wijzigingen moeten worden aangebracht, kan dat nog. Als het goed is, moet het dan daar op het ministerie liggen. Dus minister Riad Nurmohamed moet goed gaan kijken en geen geld gaan verspillen. Het ontwerp ligt daar. Het is vlak onder zijn neus. Laat hij een keer doen wat hij zegt. Je gaat toch niet onnodig weer miljoenen euro’s uit staatskas uitgeven om nu weer een ontwerp en haalbaarheidsstudie te maken. Wil men vrienden in deze bevoordelen? We hebben al bijna geen geld om te eten, dan wil je opnieuw zoveel miljoenen gaan uitgeven. Dan is iets niet goed”, benadrukt de NDP’er.

Bedrijven uit 19 landen hebben voorstellen ingediend

Volgens het Guyanese ministerie van Openbare Werken hebben bedrijven uit Suriname, Guyana, Verenigde Staten, Nederland, Brazilië, Mexico, Trinidad en Tobago, China, Korea, Japan, Turkije, Italië, India, Spanje, de Filippijnen, Canada, Dubai en Libanon voorstellen ingediend. In sommige gevallen gaat het om joint ventures. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: