Gerechtshof Den Haag doet 26 februari uitspraak in ‘avondklok-zaak’

Het Gerechtshof in Den Haag doet pas over een week, vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. Het hof wil geen overhaaste beslissing nemen. Dit melden diverse Nederlandse media vrijdag.

De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid afgelopen dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. De rechter vond de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er een noodzaak voor de avondklok is.

De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdagavond na een chaotisch verlopen zitting.

De avondklok blijft daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep gehandhaafd.

Viruswaarheid vindt, dat het bestrijden van ziektes geen excuus mag zijn voor het ongebreideld beperken van vrijheden door het instellen van een avondklok.

De Eerste Kamer stemt vrijdag 19 februari over een spoedwet voor de avondklok. De uitspraak komende week van het Gerechtshof kan consequenties hebben voor de avondklokboetes die de afgelopen weken zijn uitgedeeld. De politie schreef al tienduizenden boetes uit voor het niet naleven van de maatregel.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: