De NDP is sterk teruggevallen in 2020

Tussen 25 februari 1980  tot en met februari 2021 hebben wij een zeer turbulente politieke periode in Suriname gehad. Gelukkig kunnen wij nu de politieke debatten ( vooral openbare vergaderingen)  op de televisie ( STVS ; kanaal 4) live volgen. De spreektijd is vaker beperkt. Ik ben de mening toegedaan dat DNA-leden meer spreektijd moeten krijgen om hun zienswijze over een bepaald onderwerp te belichten. Mevrouw J.Simons ( ex-DNA-voorzitter) heeft de “tijdklok” ingevoerd waardoor de spreekbeurten vaker abrupt eindigen. DNA-leden raken vaak geïrriteerd; maar je gaat datgene oogsten wat jij zelf geplant hebt.                                                                      

Grote opluchting voor politieke analisten

Op woendag 3 februari 2021 is het CHS vervangen. Ik hoop dat ik ( Hardeo Ramadhin) de verkiezingsresulaten heel makkelijk nu kan krijgen. Het is mij, de afgelopen maanden, redelijk goed gelukt om via de verschillende districtscommissarissen wat verkiezingsresultaten binnen te halen. Ik wil deze districtscommissarissen en hun medewerkers  heel hartelijk dank zeggen voor hun spontane medewerking.In dit artikel zal ik de NDP, in het stadsdistrict Paramaribo, heel goed in beeld brengen

Ruim 74.5 % van de Surinaamse kiezers heeft  op 25 mei 2020 in Paramaribo  niet op de NDP gestemd. Het Surinaamse volk is politiek zeer bewust. Ondanks al die mooie verhalen /beloften  van de “Anansi-verteller”, de voorzitter van de NDP de heer D.Bouterse, heeft de Paarse partij heel grote nederlaag geleden. De VHP ( onderleiding van de charismatische politieke leider, de heer Chandrikapersad Santokhi ) heeft in Paramaribo de Paarse partij met de grond gelijk gemaakt. Hierbij heeft de grootste politieke propagandist van de NDP, de heer G.Hoefdraad ( het economische wonderkind van de NDP), een grote bijdrage geleverd , waardoor de oppositonele politieke partijen in Paramaribo 74.5 % van de stemmen behaald hebben. Voor zijn financiële wandaden( verkwistend financieel beleid) heeft men  tegen hen 12 jaar gevangenisstraf geëist( in het Hindostaans zegt men;” hij gaat naar  jahal of jahalkháná.

De heer R.Parmessar is tussen 2010 en 2020 heel sterk teruggevallen( zie tabel 3) .In 2010 had hij 5.005 stemmen in Paramaribo behaald en in 2020 behaalde hij slechts 625 stemmen. In de ressorten Munder, Livorno, Weg naar Zee en  Welgelegen  behaalde hij in totaal 59+67 +152 +179=  457  stemmen. In de overige 8 rerssorten behaalde hij slecht6s 625-457 stemmen= 168 stemmen.

De heer M. Bouva is tussen 2010 en 2020 teruggevallen van 1.799 stemmen naar 627 stemmen( zie tabel 3).

De heer Soewarto Moestadja  behaalde in 2010 in PL(V-A) -verband in Paramaribo 2.785 stemmen. In 2020 komt hij op de lijst van de NDP en hij behaalde amper 184 stemmen. Wat een terug van de ex-minister Soewarto Moestadja.

De heer Stephen Tsang behaalde in 940 stemmen in 2015. Hij is teruggevallen naar 276 stemmen. in 2015. Een  terugval van meer dan 70% ( exact 70.64%) in 5 jaren . De VHP’er ( parlementariër) Wang ,Chuanrui behaalde in 2020 in Paramaribo 804 stemmen. U kunt zelf beoordelen wat de politieke kracht van meneer S. Tsang is. Wang was in 2020 driemaal zo sterk als Tsang in Paramaribo.

De zeer gerenommeerde, politicus/wetenschapper doctor Jules Sedney schrijft in zijn boek :”De toekomst van ons verleden”, tweede druk in oktober 1997 op bladzijde 15 het volgende:” Wie niet meekan, moet terugtreden. Zo is het leven, zo is ook de politiek: opkomen, blinken, verzinken. Wij zijn de deelnemers aan een estafette. Uit handen van voorgangers ontvangen wij de fakkel, dragen die verder, verspreiden het licht. Aan het einde van de baan behoren wij over te dragen. Wie dat moment niet herkent, of weigert over te dragen, verdraagt de race en is verantwoordelijk voor het verlies.

Slechts gedurende korte tijd zijn wij belast met het beheer over het nationaal erfgoed. Op ieder van ons rust de plicht een goed beheer te voeren en het erfgoed  verrijkt door te geven. Op die verrijking komt het aan. Vroeg of laat zal ieder van ons de vraag moeten beantwoorden: wat is uw bijdrage geweest?. Dat is de maat. Op deze ex-ministers en anderen van de Paarse partij doe ik een verzoek om het boek van dr.J.Sedney (“De toekomst van ons verleden” ) te lezen .

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: