‘President, heb medelijden met het arme volk. Verlaag de benzineprijs!’

“President, heb medelijden met het arme volk. Verlaag de benzineprijs!”. Zo luidt de noodkreet van de 35-jarige Sanjay, een taxichauffeur die dagelijks afhankelijk is van brandstof en zijn auto om brood op tafel te kunnen brengen. De afgelopen dagen is als gevolg van de wereldmarktprijzen wederom gebleken dat diverse pompstations hun prijzen voor zowel benzine als diesel te hebben verhoogd. Sanjay vertelt dat hij vroeger, toen de brandstofprijs nog rond de SRD 7 per liter was, wel in staat was zijn gezin, waaronder zijn vrouw, 2 kinderen en moeder, te onderhouden. Sinds het besluit van de regering om de wisselkoersen te unificeren met als gevolg dat de benzineprijzen boven de SRD 11 zijn gaan liggen, is hij noodgedwongen om in het weekend als bouwvakker en schilder te werken. “Ik kwam gewoon niet meer uit met mijn geld. Internet, watra nanga faya prijs srefi opo. Mijn vrouw probeert ook hier en daar wat bestellingen te krijgen om eten te leveren. Maar het is heel moeilijk. We zijn letterlijk in survivalmode. Het is killing”, aldus de taxichauffeur.

“We hebben echt koppige mensen in dit land”

De 62-jarige oma Mildred of wel ‘oma Milly’ vertelt dat zij al jaren een zuinige Toyota Starlet rijdt en hierdoor toch niet veel aan brandstof hoeft uit te geven, wanneer zij wat boodschappen moet gaan doen of haar kinderen en kleinkinderen gaat bezoeken. “Het is wel dubbel in vergelijking met wat ik vroeger uitgaf, maar ik ga tegenwoordig toch vanwege covid weinig uit huis. Ik hou wel me hart vast voor mensen die hun kinderen naar school moeten brengen of dagelijks naar het werk moeten gaan. In de bus zitten, is tegenwoordig ook niet meer veilig, want je hebt wel altijd één persoon die zich niet aan die covid-regels gaat houden. We hebben echt koppige mensen in dit land”, stelt oma Milly. Zij drukt president Chandrikapersad Santokhi op het hart om toch nog een manier te bekijken om die brandstofprijs enigszins te verlagen.

SRD 1.000 per maand aan brandstof

Tegenwoordig blijken ook veel kinderen zich thuis te vervelen, omdat zij in hun vrije tijd niet of nauwelijks door de ouders met de auto gebracht kunnen worden om te wandelen. “We wandelen wanneer mama en papa boodschappen gaan doen”, zegt  de 7-jarige Chivaro. Hij en zijn 5-jarige zusje moeten zich thuis tegenwoordig meer bezighouden met wat Netflix, tekenfilmpjes of wel videogames. Zijn moeder Astraya vertelt dat zij nu wekelijks al SRD 250 aan brandstof moet uitgeven om alleen naar het werk te gaan en terug te komen naar huis. “Dan verdien ik ongeveer SRD 3.000 per maand. Dus SRD 1.000 per maand gaat nu naar brandstof. Gezellig”, vertelt ze geïrriteerd. Ook zij hoopt op verlichting. Voor nu redt zij het nog met de steun van haar man.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: