“Doe ’t” en “help jezelf” zullen de samenleving nog lang bij blijven

Het is onduidelijk welke functie luitenant-kolonel Danielle Veira (51) zal vervullen in de komende tijd. Al enige tijd hing in de lucht dat zij plaats zou maken als directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid. Overste Veira heeft gisteren het vaandel overgedragen aan een interim managementteam, bestaande uit de majoors Eria Wamenie en Gerard Kalka. Luitenant-kolonel Veira draagt op dit moment de op een na hoogste actieve rang in het Surinaams Nationaal Leger. Haar rang van luitenant-kolonel staat ook bekend als “overste”.

Bijzondere carrière

Luitenant-kolonel Veira heeft in binnen- en buitenland studies gevolgd. Overste Veira is meester in de rechten, afgestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en heeft daarnaast onder andere ook een masterstudie in Internationale Ontwikkelingssamenwerking op de Amerikaanse Duke University gevolgd. Na diverse functies binnen de defensieorganisatie bekleed te hebben, nam zij in 2016 over als directeur van de toenmalige Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Zij werd eveneens de opvolger van Melvin Linscheer, die de leiding had over het Bureau Nationale Veiligheid (BNV). Na reorganisatie en herschikking van de veiligheidsinstituten ontstond het Directoraat Nationale Veiligheid onder het kabinet van de president.

Razend populair

Nadat het coronavirus in maart 2020 ook Suriname bereikt had, werden er vanuit de regering maatregelen getroffen. In maart 2020 werd door de raad van ministers het Covid-19 Crisis Management Team ingesteld. Samen met anderen vervulde overste Veira een belangrijke rol in de beheersing van het virus. Na herschikkingen werd de Covid Managementteam onder leiding van overste Veira geplaatst. Door de vele persmomenten werd zij het gezicht van de strijd tegen het virus in de eerste maanden. Er werden vele beperkende maatregelen bekendgemaakt. Eind maart sprak de luitenant-kolonel feestgangers streng toe. Haar boodschap ging snel viraal, zowel in Suriname alsook in Nederland. Overste Veira was scherp in haar bewoordingen. “Ga naar die tequilaparty, ie kang go jere! Je zult zien waar je je tijd door gaat brengen de volgende avond. Ga naar het feestje, we gaan jullie allemaal oppakken. Want jullie gaan niemands leven in gevaar brengen met jullie tequilaparty. Doe het, nee: Doe het! Je wil zien wat er gaat gebeuren? Doe het. We gaan als Nationaal Covid Management Team het niet toestaan dat door dit onverantwoord handelen de nationale veiligheid in gevaar komt.” In juli ging de overste wederom viraal. Toen werd zij gevraagd of adult shops (oftewel seksshops) essentieel genoeg zijn om in de coronacrisis haar deuren weer te openen. Overste Veira was duidelijk van mening dat dat niet het geval is. Ze had wel een advies voor klanten van adult shops: “Help jezelf!”

Onduidelijkheid

Luitenant-kolonel Veira was als hoofd van DNV in dienst van het kabinet van de president. Het is onduidelijk wat zij nu gaat doen. Overigens is zij vooralsnog verwikkeld als verdachte in de zaak, waarbij in april 2020 een inval werd gedaan bij Rodney Cairo (ex-militair). Zij is inmiddels ook al gehoord in het strafrechtelijk onderzoek. De minister van Defensie, Krishna Mathoera, gaf desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat de overste niet in dienst is bij Defensie. CDS-coördinator Alven Roosveld verwees desgevraagd naar de verklaring bij haar aftreden. “Overste Veira is ter beschikking gesteld van het bevoegd gezag.”

error: Kopiëren mag niet!