Bouterse: “Ik ben de NDP”

De militaire staatsgreep van 25 februari 1980 en de gevolgen daarvan zijn onderwerp van gesprek. De hedendaagse geschiedenis, het menselijk gedrag, de actuele sociale invloeden op de gedragingen worden besproken.

Natuurlijke leider

“Alleenheerser Bouterse beheerst vanaf 25 februari 1980 de Surinaamse scene. Hij is het verhaal en het verhaal achter het verhaal. Hij is een natuurlijke leider. Hij is interessant. Hij is geen intellectueel, maar een praktisch mens. Hij schudt altijd iets uit de mouw. Hij is de minst afgezaagde politicus uit de recente geschiedenis van Suriname”, aldus loftuitingen aan zijn adres.

Ik ben de NDP

“Zwaargewicht D.D. Bouterse kan op zijn borst slaan en zeggen: ‘Ik ben de NDP’, en niemand die dat betwist. De NDP-leider beschouwt zich, volgens zijn eigen woorden, ‘door God’ gezonden. Het is een roeping. Hij ziet zijn regime als een noodzaak om Suriname te redden en wat dies meer zij. Iedereen om hem heen is een jaknikker.”

Onaantastbaar

“De leider van de revolutie heeft vele stormen doorstaan. Aangenomen wordt dat hij over een bijzondere gave beschikt. Zijn succes zou hij te danken hebben aan het gesternte waaronder hij geboren is. Mystieke natuurkrachten staan hem bij. Hij wordt als ontastbaar beschouwd. Het genie wordt op handen gedragen. Hij is een onderhandelaar die mensen weet in te palmen en aan handen en voeten te binden. Velen stellen zich blindelings tot zijn beschikking.”

Machtswellust

“De medaille heeft een keerzijde. Politicus Bouterse wordt nogal wat verweten. Hij is een kei in het overspelen van zijn hand, maar de vinger op de knip houden is niet zijn sterkste kant. Het volk staat met lege handen en heft, als gebaar van machteloosheid, de handen naar de hemel, zoekend en smekend naar een oplossing voor de problemen. De machtswellusteling heeft zijn handen vuil gemaakt en in onschuld gewassen. Tegen hem ingaan, zorgt ervoor dat er meer macht ten toon wordt gespreid. De boosdoener is niet bereid om de hand in eigen boezem te steken.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: