Vergoeding afdeling Radiotherapie laat nog op zich wachten

De afdeling Radiotherapie is de afgelopen 3 jaren vanuit het ministerie van Volksgezondheid nog niet uitbetaald. De procedure is dat de patiënt wordt behandeld en geen kosten betaalt voor radiotherapie. De kosten voor radiotherapie worden betaald door het ministerie van Volksgezondheid. De verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten voor radiotherapie niet, laat een arts weten. De situatie is door covid 19 verergerd, omdat de financiële middelen grotendeels daarvoor bestemd zijn. “Onze onderhoudscontracten van 2019-2020 zijn nog steeds niet betaald.” Verder wordt aangegeven dat het medicijnenprobleem nog steeds actueel is. Hoewel radiotherapie niet belast is met chemokuren wordt opgemerkt dat de patiënten, die bestraald moeten worden en tijdens die behandeling ook een chemokuur moeten krijgen, vaak met problemen te kampen krijgen. De patiënten kunnen dan niet starten met de bestraling, omdat de chemokuren er niet zijn. “Ook wanneer de kuren er zijn, hebben de patiënten een ontheffingsprocedure nodig, waarbij ze eerst bij de verzekeringen of bij Sociale Zaken terecht moeten, waarbij zij de kosten gedeeltelijk vergoed krijgen.” Vanuit de afdeling wordt opgemerkt dat het niet eenvoudig is. Behandelingen kosten momenteel tussen USD 2000 en USD 13.000 op jaarbasis. Vergeleken met Guyana blijkt een deel van de behandeling voor de verzekeringsmaatschappijen en een ander deel voor de patiënt te zijn, wordt tot slot opgemerkt.

RB 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: