Voorzichtigheid geboden

vaccinaties met betrekking tot covid in Suriname en dat is geheel terecht. De Surinaamse minister heeft op de radio gezegd dat er geen haast is om Surinamers te vaccineren, maar wij denken wel dat de Surinaamse regering haast moet hebben. Het is opmerkelijk dat ondanks de banden die wij met landen als India hebben, dit land met grote farmaceuten nog geen vaccins ter beschikking heeft kunnen stellen aan Suriname. In de Caribbean heeft dit land al vaccins gedoneerd, het gaat om het vaccin van AztraSeneca. Deze landen zijn wel zo vriendelijk geweest om een deel van wat ze van India hebben gehad, aan Suriname te schenken. Het is mogelijk dat dit te maken heeft met de houding van de Surinaamse regering of met de diplomatieke missies van de eilanden, maar het kan ook liggen aan het feit dat de (voormalige) Commonwealth banden dieper liggen dan de banden die landen als Suriname hebben met India. Intussen heerst er weer een stemming van euforie in Suriname, omdat de besmettingen een dalende trend aanhouden. Wij weten uit ervaring dat steeds wanneer een dalende trend zich inzet, delen van de bevolking die niet goed geïnformeerd zijn, ervan uitgaan dat het virus al niet meer in het land voorkomt. De regering doet er goed aan om de bevolking scherp te houden. Het bedrijfsleven heeft aangegeven opgelucht te zijn omdat de terrassen weer opengaan met inachtneming van de covid-regels. Er zijn door de regering, waarschijnlijk in samenspraak met de verschillende sectoren, enkele covid-protocollen uitgevaardigd die specifiek gelden voor die branches van de economie. Wat we tot nu toe missen is dat de sectoren zelf verder aangeven dat met nieuwe informatie men verder veiligheidsmaatregelen zal treffen uit eigen beweging. Eigenlijk hadden de sectoren die over de middelen beschikken, zelf met een protocol moeten komen lang voordat de regering ermee op de proppen kwam. Intussen duiken er weer beelden op op social media waar duidelijk te zien is hoe hordes zich op plekken begeven zonder zelf een mondkap op te zetten. Zo is er een video van een situatie bij de Wakapasi op zondag. Een hele groep jongeren uit een bepaalde segment van de samenleving is er te zien, de meeste van hen zitten in elk geval bij de ingang dicht op elkaar en de meeste hebben geen mondkap op. De ingang bij de Palmentuin zag er druk uit. Hoe lang deze situatie heeft geduurd en of de politie heeft ingegrepen is onbekend, maar zulke settings hebben vaak vervelende situaties voor de politie opgeleverd waarbij zelfs de politie is bekogeld. We halen dit aan omdat het dal waar we naar toe koersen binnen no time om kan slaan in de volgende piek. Suriname doet er goed aan om voorzichtig te zijn. Er zijn burgers die zogenaamde thuisgemaakte medicijnen hebben ingenomen en daarom ervan uitgaan dat ze niet besmet zullen raken of dat bij een besmetting hen niet veel zal overkomen. Deze mensen stappen ook in de bussen en gaan overal en nemen bij een besmetting het virus wel mee. Suriname moet des te voorzichtiger zijn omdat de Braziliaanse variant van het covid-virus gevaarlijker en besmettelijker is. Dat meldden de internationale media de afgelopen dagen. Terwijl deze mutatie nog niet in alle Braziliaanse staten aanwezig is, is het wel al door mensen meegenomen naar andere landen. Zo zouden de buurlanden Guyana en Frans-Guyana deze gevaarlijke variant al hebben. De kans is dus heel groot dat deze variant zich ook in Suriname zal opduiken, omdat Brazilianen vrijelijk op en neer reizen via de grenzen die wij niet kunnen bewaken en vanwege de wild-west aan de oostelijke grens bij de rivier.  Braziliaanse wetenschappers spreken liever van de P1 of ‘Manaus-variant’, naar de stad waar de mutatie vandaan komt. In die Amazonestad is de zorg ingestort, voor de tweede keer sinds het begin van de pandemie. Nederlandse media meldden dezer dagen dat na de hevige eerste golf, in april en mei vorig jaar, het aantal besmettingen spectaculair daalde in Manaus. Wetenschappers dachten toen dat er zo veel mensen in Manaus in contact waren gekomen met het virus, dat de groepsimmuniteit er was bereikt. Men zegt nu dat er geen andere plek in de wereld zo veel mensen antistoffen hadden dan iN Manaus. En toch is de tweede golf gekomen. Wetenschappers weten niet hoe dat kan, maar waarschijnlijk zou het komen doordat de nieuwe variant besmettelijker is, en die antistoffen er niet tegen bestand zijn. Maar wetenschappers zijn daar nog niet zo zeker over, omdat er meer onderzoek moet worden gedaan. Een ziekenhuisdirecteur meldt aan Nederlandse media dat sinds een maand de patiënten minder goed reageren op de behandeling. Ze zijn er slechter aan toe. Dan gaat het niet alleen om de patiënten uit Manaus. Patiënten worden sneller ernstig ziek, en ze zijn jonger. Manaus ligt in het noorden van Brazilie, niet ver van Guyana en Suriname.

error: Kopiëren mag niet!