Vergevingsgezind Suriname

De redactie van Dagblad Suriname heeft in verband met de Dag van de Revolutie op verschillende locaties de meningen van de burgers gepeild.  “Op 25 februari 2021 is het 41 jaar geleden dat er in Suriname een illegale afzetting van de regering plaatsvond. Middels een staatsgreep trokken soldaten (onder officieren) de macht naar zicht toe”, zegt een burger.

Taboe

Praten over de staatsgreep, gepleegd door de ‘Groep van 16’, gaat niet van harte. Deze gebeurtenis is het teerste onderwerp van gesprek in Suriname. De invloed van het militair bewind op de politiek, de zeden en de burgerlijke moraal is merkbaar. De samenleving lijdt nog steeds onder het trauma. Het is contemporaine geschiedenis, sommigen de actoren leven nog om het na te kunnen vertellen.

Nationale rouwdag

“De Dag van de Revolutie is in vergelijking met andere herdenkingsdagen de minst bejubelde gedenkdag van Suriname. De trauma’s, veroorzaakt door de gewapende greep naar de macht, hebben de samenleving misvormd. Het is en blijft een partijpolitieke aangelegenheid van de NDP. De militaire staatsgreep van 1980 heeft een enorme impact op Suriname, het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de jonge republiek. Deze gebeurtenis zou in plaats van Dag van de Revolutie, de Nationale Rouwdag moeten zijn.”

Straffeloosheid

“Politieke struikelaars hebben Suriname op het verkeerde been gezet. Misstappen en misdaden, die tijdens het bewind van Bouterse zijn begaan, hebben geen consequenties. Het is opvallend dat Suriname politieke leiders hun fouten vergeeft. Het kan velen geen snars schelen dat politici feiten verdraaien, misleiden, manipuleren, leugens verkondigen en misdadig bezig zijn.”

Onaangenaam

“De coup werd omgedoopt tot een revolutie en Bouterse ontpopte zich tot hoofdmatador van deze beweging. De dag werd later hernoemd tot ‘Herdenking van de Dag van Bevrijding en Vernieuwing’, omdat aangevoeld werd dat de revolutie een onaangename klank is en smaak heeft.  De NDP wil af van die vlek, maar is daartoe niet in staat zolang de plegers van het onrecht in de nek van Suriname blazen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: