Vasant Pancamí: Holi wordt ingeluid

Het is vandaag 16 februari, Vasant Pancamí en Sarasvatí Pújá. Dagblad Suriname verkreeg de informatie van Stichting Organisatie Hindoe Media. Vasant betekent lente en pancamí is de vijfde dag van de maand Mágh (januari/februari). Op deze dag wordt het Phagwa/ holi ingeluid middels het planten van de (‘renr ke per’) castorolieplant in diverse buurten. Deze dag wordt astronomisch bepaald en valt 40 dagen voor het eigenlijke Phagwa/ holi. Het planten geschiedt door een pandit middels een speciale ceremonie. Tijdens de ceremonie worden ook Cautál liederen gezongen, om de feestsfeer alvast in te luiden. Rondom het plantje, welke prins Prahlád, het goede voorstelt, wordt door buurtbewoners gedurende de hierop volgende 40 dagen, een brandstapel gevormd van brandbare voorwerpen, z.a. hout, droge takken, stro e.d. Deze brandstapel symboliseert Holiká, het kwade, en zal op 28 maart a.s. aan de vooravond van het Holífeest in brand gestoken worden (Holiká Dahan). Sarasvatí Pújá; Sarasvatí is de gemalin van Brahmá en is de godin van wijsheid, muziek en kunst. Volgens de traditie schonk zij de mensheid het Devanágarí schrift, waardoor de mogelijkheid werd geschapen om de verworven kennis in schrifttekens weer te geven en deze aan anderen door te geven. Dit betekent een overwinning van kennis op de onwetendheid. Vooral voor studenten is dit religieuze feest belangrijk.

error: Kopiëren mag niet!