Nederlandse rechtbank oordeelt; avondklok per direct opheffen

Hoger beroep vanmiddag, avondklok nog niet van de baan

De avondklok in Nederland moet per direct worden opgeheven, concludeert de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag. De avondklok is ingevoerd op basis van een noodwet, maar volgens de rechtbank voldoet de avondklok niet aan het vereiste “spoedeisende belang” Volgens een woordvoerder van de rechtbank kan er hoger beroep worden ingesteld, maar blijft het opheffen van de avondklok in stand tot de rechter anders beslist. De zaak was aangespannen door Viruswaarheid. De rechtbank stelde die protestgroep in het gelijk. Het is nog onduidelijk wat de uitspraak van de rechter betekent voor de boetes die zijn opgelegd wegens het overtreden van de avondklok.

Hoger beroep

De Nederlandse Staat heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis over de avondklok. Via zogenoemd ‘turbo spoedappel’ moet dit ervoor zorgen dat de avondklok vanavond toch nog van kracht is. Het beroep dient vanmiddag nog, om 16.00 uur, bij het gerechtshof in Den Haag. Het moet er voor zorgen dat de avondklok van kracht blijft, totdat er inhoudelijk gekeken kan worden naar de gronden waarop de rechter het middel nu van tafel heeft geveegd. De staat vecht de ‘directe uitvoerbaarheid’ aan van de uitspraak die de rechter vanmorgen deed.

Invoering avondklok veroorzaakte veel onrust

De avondklok in Nederland, die van 21.00 uur tot 4.30 uur gold, werd op 23 januari ingesteld.Wie geen geldige reden had om dan op straat te zijn, kon een boete van 95 euro krijgen. Met de maatregel moest verdere verspreiding van het virus worden ingedamd. De invoering veroorzaakte enkele dagen grote onrust in Nederland: op meerdere locaties braken rellen uit.De avondklok zou nog tot 3 maart om 4.30 uur in werking zijn. Op 23 februari zouden de geldende corona maatregelen opnieuw worden geëvalueerd en zou ook een beslissing worden genomen over verlenging van de avondklok na 3 maart.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: