Vuurwerkshow i.v.m. Chinees Nieuwjaar

Donderdag wordt er een vuurwerkshow georganiseerd in verband met Chinees Nieuwjaar. Dit geeft VHP-parlementariër Rui Wang aan. 2021 wordt het Jaar van de Os. Chinees Nieuwjaar zal dit het jaar anders gevierd worden in ons land. Bij de normale festiviteiten werden etentjes en culturele activiteiten gehouden. Dat zal van het jaar niet kunnen. Maar er wordt wel een vuurwerkshow georganiseerd bij de Chinese vereniging Soeng Nie te Charlesburg. Wang, die actief is binnen de lokale Chinese gemeenschap, geeft aan dat het gebruikelijk is in China dat jonge mensen niet in hun geboorteplek blijven, maar naar steden trekken. Dat doen ze om zich daar te ontwikkelen of om hun draai te vinden. Met Chinese Nieuwjaar gaan ze dan terug naar hun geboorteplaats. Het gaat niet om de geografische ligging, maar terug naar hun ouders, vrienden en familie. Inmiddels heeft na bijkans 160 jaar vestiging in Suriname de lokale gemeenschap een eigen kring hier opgebouwd. Dat maakt dat zij niet per se naar China hoeven, maar ook hier feest kunnen vieren. Er zijn ook verschillende Chinese verenigingen die actief zijn, zoals Kong Ngie Tong Sang, Suriname Chinese United Association en Soeng Ngie. Het is gebruikelijk dat er etentjes worden gehouden. Bij de Nieuwjaarslunch worden tempeldiensten en dansvoorstellingen gedaan. Mensen zijn getogen in traditionele kleding. Dat gaat allemaal dit het jaar niet kunnen. Wij zullen op een andere manier het nieuw jaar moeten inluiden. De nieuwjaarswensen worden allemaal opgenomen en uitgezonden op SCTV, aldus Wang.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: