Van Dijk-Silos: ‘De fokking rechtsstaat bestaat niet meer’

Juriste Jennifer van Dijk-Silos heeft zich donderdag, na de uitspraak in Kort Geding in de zaak Sergio Akiemboto, ongemeen fel uitgelaten over de rechterlijke macht en de rechtsstaat. ‘Het is walgelijk in dit fokking land. Die fokking rechtsstraat bestaat niet meer’, waren de woorden van de advocate, wiens dochter, advocate Nailah van Dijk, een van de advocaten is van Akiemboto.

‘Ik zeg zelden, dat een rechter partijdig is, maar dit is voor mij een demonstratie van hoe er geen rechtsstaat bestaat. De rechter heeft gewoon een NDP-coalitie strijd ervan gemaakt, in plaats van objectief naar alles te kijken’, zei ze ook in haar felle reactie, die ongetwijfeld gaat leiden tot kritische reacties, mogelijk ook uit het veld van de advocatuur. Feitelijk beschuldigt Van Dijk-Silos de Kort Geding-rechter van een politiek gestuurde uitspraak in de zaak Akiemboto.

‘Het is voor Nailah en ik principieel om een memorie van grieven te maken, naar hoger beroep te gaan, bodemprocedure, alle middelen die we hebben te gebruiken. Dit is onkan en niet omdat wij de advocaat zijn. Als je ziet wat voor rommelreacties de tegenpartij heeft gegeven, in het civiele kan je dan al zien dat je gewonnen hebt. En het is ongemotiveerd afgewezen. De rechter heeft de motieven niet voorgelezen.’

De rechter in Kort Geding heeft donderdagochtend vonnis gewezen in de door NDP’er Akiemboto aangespannen rechtszaak tegen de voorzitter van De Nationale Assemblee en de Staat Suriname, omdat hij, nadat hij was teruggekomen op zijn besluit om uit de Assemblee te stappen, weer zitting wilde nemen in het parlement. De Kort Geding-rechter heeft echter beslist, dat Akiemboto geen Assembleelid meer is.

PK

error: Kopiëren mag niet!