Saudi-Arabië: vrijlating van Loujain al-Hathloul komt veel te laat

De Saudische mensenrechtenactivist Loujain al-Hathoul kwam gisteren na 1001 dagen in gevangenschap vrij. De opluchting is groot dat zij nu weer bij haar familie is, maar deze voorvechter van vrouwenrechten had nooit mogen vastzitten.

Op 28 december 2020 werd Loujain al-Hathloul door het omstreden Speciale Strafhof veroordeeld tot vijf jaar en acht maanden gevangenisstraf. Ze werd beschuldigd van ‘spionage voor buitenlandse partijen’ en ‘samenzwering tegen het koninkrijk’. Al-Hathloul kwam op voor de rechten van vrouwen en streedt voor het beëindigen van het systeem van mannelijke voogdij in Saudi-Arabië.

Een van de aanklachten ging over het contact met een Nederlandse diplomaat en een medewerker van Amnesty International Nederland. De nu 31-jarige Al-Hathoul zat toen al ruim twee jaar vast. Door aftrek van die jaren en strafvermindering werd haar vrijlating al rond deze tijd verwacht.

error: Kopiëren mag niet!