Marinus Bee: ‘Het is geen bacovewinkel, het is De Nationale Assemblee’

Parlementsvoorzitter Marinus Bee reageert donderdagochtend desgevraagd tegenover Dagblad Suriname op de uitspraak in Kort Geding, dat NDP’er Sergio Akiemboto geen Assembleelid meer is. Bee vindt het vonnis ‘een belangrijke staatsrechtelijke ontwikkeling’.

‘Ik zie het in de democratische beleving en de staatsrechtelijke ontwikkeling. Die heeft gewonnen. Niet de persoon Marinus Bee. Ik ben een toevallige voorzitter die een rol had te vervullen. Maar uiteindelijk, ik had een mening, ik heb daaraan kunnen vasthouden, ondanks het feit dat er geen 100 procent ondersteuning was, ook niet in het parlement. Ik zou geen vrede hebben met mezelf, als ik vandaag een besluit zou nemen en in de toekomst de komende generaties ermee zouden moeten dealen.’

Bee: ‘U moet weten, dit is voor het eerst gebeurd. Dus een soortgelijk geval in de toekomst zou betekenen, dat men zou verwijzen naar de eerste afhandeling onder leiding van deze voorzitter. Dus ik heb gezegd, de naam van dit instituut moet hoog worden gehouden. Het is geen bakba winkri, het is De Nationale Assemblee, we moeten een voorbeeld zijn. Maar belangrijker, de wetten die er zijn, die leiden ons. Ik kan inhoudelijk nog niet ingaan op de uitspraak. Maar, wat ik zeg is, als je je werk doet, doe het naar eer en geweten. Ik heb niets persoonlijk tegen Akiemboto, overigens een heel chauvale jongeman. Maar, uiteindelijk gaat het om de instituten die we hebben, de scheiding der machten die hoog gehouden moet worden’, aldus Assembleevoorzitter Marinus Bee.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: