LVV-minister bij bezoek cassavefabriek Para: ‘Triest is dit, heb er geen woorden voor’

‘Dit had ik niet verwacht, triest is dit, ik heb er geen woorden voor’, zegt  minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij bij zijn bezoek dinsdag aan de cassavefabriek in het district Para.  De fabriek is geheel verlaten en er is flink huisgehouden met de machines en overig meubilair. Een lokaal bedrijf werd gevraagd om assistentie te verlenen om de voordeur te forceren, zodat de minister en zijn delegatie zich toegang kon verschaffen tot de fabriek, zo schrijft het ministerie van LVV donderdag in een persbericht.

De cassavefabriek die in 2012 werd geopend middels een schenking van China van US$1 miljoen en waar de Surinaamse overheid ook vele miljoenen in heeft geïnvesteerd, is erg kort operationeel geweest. Heel wat machines, apparatuur en koperwerk zijn weggedragen en het geheel ziet er zeer verwaarloosd uit. 

De verantwoordelijkheid van het bedrijf viel onder het ministerie van Financiën, maar sinds kort is het overgeheveld naar het ministerie van LVV. Het ministerie van LVV zal een algehele inventarisatie doen en deskundigen inschakelen om alternatieven uit te werken. 

Cassave is een product met veel potentie, zowel lokaal als internationaal. De huidige fabriek voldoet niet aan de voedselveiligheid standaarden. De minister hoopt op korte termijn met uitgewerkte plannen te komen om cassave verder tot ontwikkeling te brengen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: