Viering Valentijnsdag 2021 gebonden aan gezondheidsvoorschriften

Dag van Vriendschap, Valentijnsdag 2021, voor het uiten van gevoelens, genegenheid, respect en waardering ten aanzien van de medemens, staat voor de deur. Het wereldfeest is vanwege het coronavirus, net als andere feestdagen, herdenkingen en evenementen gebonden aan preventieve gezondheidsvoorschriften. Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het virus hebben feestdagen een aangepaste invulling gekregen.

Vermakelijkheidsvergunning

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven heeft districtscommissaris Ricardo Bhola van het bestuur gebied Paramaribo Noord-Oost benadrukt, dat in verband met de dreiging die uitgaat van de pandemie, er geen vergunning en/of toestemming voor vermakelijkheden en bijeenkomsten verstrekt en/of gegeven worden.

Tegen beter weten in

De commissaris staat er versteld van dat ondanks de economische- en gezondheidscrisis en andere problemen, er organisaties, verenigingen en personen zijn, die de bestuursdienst overstelpen met onmogelijke verzoekschriften en vergunningsaanvragen. Daaraan kan vanwege de heersende omstandigheden, wetten en bepalingen niet tegemoet worden gekomen. “Zij zouden uit gezond verstand, persoonlijke- en maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten weten of aanvoelen dat zoiets niet door de beugel kan. De aanvragers blijven maar komen en drammen. Daardoor wordt de bestuursdienst onnodig overbelast.”

Geborgenheid

Om de Valentijnssfeer 2021 te peilen, werden bewoners van het ressort Blauwgrond gehoord. Horecaondernemer: “Ik heb mij neergelegd bij de situatie. Het is gebruik dat uit blijk van genegenheid en waardering geliefden, familie, vrienden en collega’s cadeaus uitwisselen. Ik wring mij in bochten, zodat mijn zakelijkleven, mijn familieband en sociaal leven niet ontwricht. Ik ben rooms-katholiek. In mijn kring bestaat er een geloofsemotie met Sint Valentijn, een heiligheid die al eeuwenlang wordt vereerd vanwege de geborgenheid, positieve menselijkheid en hoop die gepredikt wordt.”

Lange afstandsliefde

“Het coronavirus is ook met betrekking tot Valentijnsdag een ‘nieuw normaal’ aan het bepalen. Het is gebruik dat er Valentijnsdag in schoolverband gevierd wordt. Dat komt dit jaar uiteraard weg te vallen. Er zal minder gefeest, gedanst en omhelst worden. Vanwege de beperkingen die gelegd zijn op persoonlijk contact, ontmoetingen en samenkomsten, is het verwachtbaar dat men meer dan ooit via internet en andere kanalen tot lange afstand liefde zal overgaan. Wij zullen ons met woorden en beelden digitaal moeten bevredigen. Het omgaan met emoties is anders aan het worden”, aldus een schoolleider.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: