‘Ministers in nv’s zijn rare dingen’

De econoom Guillermo Samson noemt het conflict of interest wanneer een minister zitting heeft in een raad van commissarissen (rvc). Samson doelt op het nieuws over de oprichting van New Surfin NV door Viren Ajodhia en Pahladsingh. Het gaat om een constructie, waarbij de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken zijn betrokken. “Dit maken we voor het eerst mee, zelfs als het een nv van de overheid is”, stelt Samson. Het roept bij Samson vragen op, maar hij zegt het ook niet goed te vinden dat het kantoor in het gebouw van het ministerie van Financiën zal zijn. “Dit zijn rare dingen.”

“Het is een unicum, want als je al in een rvc zat en je wordt minister, dan dien je afstand te doen van die functie”, zegt Samson geïrriteerd. De econoom wijst ook op de situatie dat als mensen bij de minister hun beklag zouden willen doen, de minister dan onderdeel is van de zaak en dit keurt Samson af. “Dit is onfatsoenlijk, ministers horen niet in rvc’s te zitten en dienen boven iedere schijn van corruptie te staan.”

Del Castilho
Ook Angelic Del Castilho, voorzitter van DA’91, is verbaasd. “Want er was zware kritiek op de ministers Dodson en Pengel en nu blijkt er niets aan de hand te zijn.” Ze noemt dit in strijd met alle principes van goed bestuur en hekelt de geheimzinnigheid. Bovendien wil ik er niet aan denken hoe de partners in de regering zich voelen dat zo een instituut van staat wordt opgezet zonder enig medeweten. Ook noemt Del Castilho het feit dat ministers geen nevenfuncties mogen vervullen. “Dat is belangenverstrengeling”, besluit ze.

RB

error: Kopiëren mag niet!