Assembleevoorzitter Bee ontvangt ambassadeur Pujianto van Indonesië

Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft woensdag de ambassadeur van Indonesië Julang Pujianto ontvangen voor een kennismaking, Het versterken van de economische samenwerking tussen beide landen was de rode draad geweest tijdens de ontmoeting, zo meldt De Nationale Assemblee. 

Suriname en Indonesië hebben een speciale relatie gebaseerd op een gedeelde gemeenschappelijke geschiedenis als voormalige koloniën van Nederland. De historische banden tussen de landen gaan terug tot 1890 toen Indonesiërs, vooral Javanen, naar Suriname migreerden om op plantages te werken. Vijftien procent van de Surinaamse bevolking is van Javaanse afkomst, van wie velen zowel minister, parlementariër als voorzitter van het parlement zijn geweest. 

Sinds 1975 zijn er bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Suriname kan een strategische partner zijn en fungeren als poort en handelsknooppunt voor Indonesië om de Latijns-Amerikaanse markt te betreden. ‘De bijzondere historische- en culturele relatie tussen onze landen zal het bilaterale partnerschap in verschillende opzichten alleen maar versterken. We moeten elkaar opnieuw aansporen om de samenwerking te versterken die zich kan vertalen in concrete resultaten voor beide landen’, sprak Bee.

Indonesië heeft veel te bieden op het gebied van export van goederen en diensten. De Trade Expo Indonesia Virtual Exhibition (TEI-VE), is een van de grootste business-to-business-tentoonstellingen in Azië. Dit is een uitstekende locatie voor zakenmensen en investeerders, aldus de ambassadeur. De laatste expo werd virtueel gehouden vanwege Covid-19. De meeste bijeenkomsten zijn virtueel, wat tijd en kosten bespaart voor reizen en accommodatie. Voorzitter Bee heeft de hoop uitgesproken, dat vertegenwoordigers van Suriname in de toekomst de gelegenheid zullen krijgen om de expo te bezoeken.

error: Kopiëren mag niet!