Tweede Kamer wil staatsbezoek koning Willem-Alexander aan Suriname

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander op staatsbezoek naar Suriname gaat en heeft een verzoek daartoe voorgelegd aan het kabinet. Dit melden Nederlandse media dinsdag. De diplomatieke banden tussen Nederland en Suriname worden sinds vorig jaar weer aangehaald na het vertrek van Desi Bouterse, die tien jaar president was. Een staatsbezoek zou goed zijn om de relatie een verdere impuls te geven, aldus het merendeel van de Kamerleden. Dat bezoek van de koning zou moeten plaatsvinden in het kader van de viering van 46 jaar onafhankelijkheid van Suriname op 25 november. 

Laatste staatsbezoek in 1978

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken was afgelopen november in Paramaribo voor de viering van Onafhankelijkheidsdag. Blok was de eerste Nederlandse minister die een bezoek aan Suriname bracht in tien jaar. Het laatste staatsbezoek van het Koninklijk Huis aan de voormalige kolonie Suriname was in 1978, drie jaar nadat het land onafhankelijk was geworden. Toen was Juliana nog koningin.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: