Oprichting New Surfin NV nog niet besproken binnen raad van ministers

Minister Achaibersing: “Bedoeling is om dit aan rvm voor te houden wanneer het helemaal volledige vorm heeft gehad”

De raad van ministers (rvm) is niet gekend bij de oprichting een naamloze vennootschap onder de naam ‘New Surfin NV’ met het doel aantrekken van kapitaal ter investering in diverse sectoren. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zegt dat dit wel met president Chandrikapersad Santokhi is besproken en alle verdere stappen ook worden afgestemd met het staatshoofd. “De bedoeling is om dit aan de rvm voor te houden wanneer het helemaal volledige vorm heeft gehad”, aldus de bewindsman. De oprichting van deze naamloze vennootschap, die een 100% staatsonderneming zou moeten zijn, heeft bij veel personen de wenkbrauwen doen fronsen. Te meer aangezien slechts personen gelieerd aan de VHP daarin zitting hebben en dat ook nog Achaibersing en zijn collega Albert Ramdien van Bibis zitting hebben in de raad van commissarissen. Coalitieleider Gregory Rusland zei zondagmiddag aan Dagblad Suriname dat hij niet op de hoogte is geweest van de oprichting van deze stichting en dat hij deze week nog meer informatie hierover zou inwinnen tijdens een coalitietop. Maandagmiddag hebben de fracties van de NDP, BEP, Abop en NPS middels een schrijven bij assembleevoorzitter Marinus Bee erop aangedrongen om een openbare vergadering uit te schrijven over de oprichting van ‘New Surfin NV’. De regering wordt uitgenodigd De Nationale Assemblee (DNA) op zo kort mogelijke termijn volledig te informeren over deze investeringsmaatschappij om zo de ontstane ruis en onduidelijkheden recht te trekken.

Ambt minister en rvc-lid wel verenigbaar

Achaibersing benadrukt dat de informatie over de oprichting bewust niet eerder naar buiten is gebracht, omdat het nog in voorbereidende fase is. Er is dus helemaal geen sprake van geheimzinnigheid en gesprekken in donkere kamers. De bewindsman heeft zich door minimaal vier juristen hierover laten adviseren. Daarnaast is hij van mening dat het ambt van een minister wel verenigbaar is met het zitting hebben als lid van de rvc in een parastatale onderneming. In de statuten van ‘New Surfin NV’ staat dat 51% van de aandelen geplaatst wordt, terwijl 49% bij het publiek geplaatst kan worden. Hiermee blijft het volgens hem toch een 100% staatsonderneming.

Nederlandse nationaliteit geen belemmering

De NV is afgelopen maand opgericht door Viren Ajodhia, adviseur bij Financiën. Als directeur is benoemd registeraccountant Radjen Pahladsingh. Beide heren blijken volgens de akte over een Nederlands paspoort te beschikken. “Ze hebben de Nederlandse nationaliteit. Ik heb dat ook een tijdje gehad, maar ik heb keihard gewerkt voor Suriname. Is dat een belemmering om te werken voor Suriname?”, stelt de minister. Indien nationaliteit enige belemmering zou zijn voor de twee voornoemde personen, dan zou de notaris volgens de minister wel iets hebben gezegd. De rvc zal ook worden aangevuld door anderen die niet uit de kamp van de VHP komen. “Er is overleg geweest met de Centrale Bank. Ik heb de president van de Centrale Bank gevraagd om iemand van de bank aan te wijzen om plaats te nemen in de rvc. Dus we zitten in een fase waarin we zaken aan het regelen zijn”, aldus Achaibersing.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: