Landelijk zijn er 15 karatekascholen waarvan de leerlingen liggen te roesten

 Karateka 8e  dan Wilfred Burgos is niet helemaal gelukkig met de wijze waarop er in Suriname antwoord wordt gegeven aan Covid-19. “De karateka-gevechtssport en andere takken van sport lijden onnodig veel. De behandeling heeft nare gevolgen. Er zijn terecht maatregelen getroffen om de pandemie te bevechten. Echter is de vechtkunst, van Suriname niet volmaakt. Er moet nogal wat gesleuteld worden aan algemene en specifieke methoden en afweertechnieken.”

Vreugde van korte duur

“De praktijk van Stichting Karate Instituut Burgos heeft van maart tot en met november 2020 vanwege de Covid-19 Pandemie, stilgelegen. In december werden de Covid-19 maatregelen versoepeld. De karateka’s gingen weer aan de slag. Het karate instituut kwam enthousiast weer bij elkaar. 70% van de leerlingen hervatte de training en andere activiteiten. De vreugde was van korte duur. Een nieuwe golf van besmettingen aan het begin van 2021 zorgde ervoor, dat alles weer op slot werd gedaan.

Lasten

“De gevolgen van de noodtoestand drukken zwaar op de financiën van het instituut.  De inkomsten zijn komen weg te vallen. Er komt geen lesgeld binnen. Vaste lasten moeten gedekt worden. Het Karate Instituut Wilfred Burgos is aangesloten bij de Surinaamse Karateka Associatie en de Internationale Budo – kyokushin Kai en moet bij beide organisaties contributie in valuta betalen. Meerkosten vanwege de economische crisis maken de last zwaarder.”

Algemene en specifieke benadering

“De werking van de strenge covid-19 maatregelenregelen moeten nagegaan- onderzocht en getoetst worden op hun waarde. Totale stopzetting van bijvoorbeeld het karateka gebeuren (Suriname kent 15 scholen), lijkt mij te veel gevraagd. De karatesport wordt onder één kam geschoren met andere delen en onderdelen in de samenleving. Er wordt gegeneraliseerd. Er worden algemene regels toegepast. Er wordt onvoldoende specifieke handelingen gepleegd. Elke branche, elke bedrijfstak of sportvereniging kent specifieke omstandigheden en vraagt naar aangepaste behandeling.”

Contact vermijdende oefeningen

“Zo zijn erbij de karatesport onderdelen, oefeningen en facetten waarbij er geen contact plaatsvindt. Bij het beoefenen van karate, staan, houden de beoefenaars steeds afstand van elkaar. Uithoudings-, snelheids- loop- kracht- trainingen-, tactische technieken en stijlpatronen vinden individueel plaats. Bij het sparren kan er wel lichaamscontact plaatsvinden, maar ook daar zijn er methoden om dit te vermijden.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: