Gulshan Alibux: “Term ‘revolutie’ niets anders dan geschiedvervalsing”

“Willen we de coup van de jaren ’80 blijven herdenken? Dat is prima, maar dan moeten we niet aan geschiedvervalsing doen”, meent Gulshan Alibux van de politieke partij STREI! aan Dagblad Suriname. “De gewelddadige en illegale overname in 1980 van het democratisch gezag wordt genoemd als ‘Revolutie’. Dat is de grootste leugen die de samenleving elke dag helpt verkondigen”, stelt Alibux. “Het was geen revolutie, maar een machtsgreep. Wanneer je gelooft in leugens omdat je te lui bent om je eigen geschiedenis te kennen, dan ga je als een kip zonder kop navertellen”, meent Alibux. “Militairen hebben het democratisch gezag met geweld, dwang en intimidatie afgezet en de macht overgenomen. Dat is een coup”, zegt Alibux. “Punt uit, daar hoef je niet over te discussiëren.” Hij stelt dat een revolutie is wanneer de populatie of samenleving, dus geen militairen, het gezag van machthebbers afneemt. Deze worden dan afgezet met of zonder geweld en daarvoor komen andere in de plaats: democratisch gekozen en bij voorkeur. Dus waarom journalisten, politici, zogenaamde voorbeeldfiguren en grote delen van de samenleving 25 februari als ‘dag der revolutie’ blijven noemen, zegt mij niets anders dan dat zij geen behoefte hebben om te leren uit ons verleden. Het is doodleuk meedoen aan geschiedvervalsing, door na te praten wat hun door diezelfde coupplegers vanaf 2010 is ingesproken. Je moet je schamen als je de geschiedenis van 10, 20, 30 jaar geleden niet eens wilt kennen. En dan wil je jezelf een Surinamer noemen”, aldus Alibux.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: