Seminar VHP Nederland via zoom: Surinaamse landbouw leidt tot ware zelfvoorzienendheid

In verband met de 72e verjaardag van de VHP organiseert de VHP Nederland op 14 februari een digitale seminar via zoom. Met dit seminar wordt beoogd de rol van de Surinaamse landbouwsector te benadrukken en te verkennen wat nodig is om initiatieven in deze sector nog meer te stimuleren met als doel zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. 

De Covid-19 pandemie heeft vooral in de derde wereld landen grote risico’s blootgelegd. Een van deze risico’s is de afhankelijkheid van importen om de bevolking te kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte.

Vaak hebben derde wereld landen al een hoge schuldenlast waardoor ze bij een onvoorziene situatie als een wereldwijde pandemie hun exporten zien opdrogen. Deze inkomstenderving heeft direct gevolgen voor de staatskas en de mogelijkheden die de overheden hebben om hun burgers te hulp te schieten. Met als gevolg dat er significante vormen van armoede kunnen ontstaan door verlies van banen.

Suriname is door de pandemie ook in een dergelijk benarde positie beland, zo schrijft de VHP Nederland maandag 8 februari in een uitgebracht persbericht.

Doordat Suriname in staat is gebleken zijn eigen voedsel te produceren lijkt de impact tot nu toe beheersbaar. Volgens minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voorziet de lokale landbouw slecht in 1/3 van de Surinaamse behoefte. Zie hier een grote kans die ook de Surinaamse politiek laat liggen., aldus de VHP Nderland.

De focus op  goud en olie is groot terwijl het ‘laag hangend fruit’ niet wordt geplukt. De landbouw moet meer aandacht krijgen.

Doel van seminar

Het doel van dit seminar is om samen met minister Sewdien en deskundigen te verkennen wat de mogelijkheden zijn om de landbouwsector de impuls te geven die zij verlangt en ook verdient.

U kunt deelnemen aan dit zoom-seminar op 14 februari vanaf 11.00 uur Surinaamse tijd (15.00 uur Nederlandse tijd). De zoom-link is: Meeting ID: 394 438 6303 en Passcode 278916            Voor overige deelnemers geldt, dat zij ook kunnen deelnemen door tijdig gebruik te maken van de zoom-link en of door opgave via e-mailadres: [email protected].

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: