Jogi: ‘Het lijkt alsof minister Sewdien boodschap president niet heeft begrepen’

VHP-parlementariërs nemen LVV-minister Sewdien onder vuur

De VHP-parlementariërs Mahinder Jogi, Dew Sharman, Nisha Jhakry, Stephen Madsaleh en Roy Mohan hebben recent middels een brief vragen aan president Chandrikapersad Santokhi gesteld over een aanbesteding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om de Arawarrasluis te renoveren. Aan de openbare inschrijving op 11 januari hebben vier bedrijven deelgenomen. Het gaat om de NV Sakira (inschrijvingsbedrag SRD 11.788.500),  A + Quality (inschrijvingsbedrag SRD 13.138.000), FMM Dahoe (inschrijvingsbedrag SRD 17.669.500) en R. Balwantgir (inschrijvingsbedrag SRD 26.983.100). “Het ministerie van LVV heeft een raming van SRD 11.235.900 voor dit project, maar het werk is gegaan naar de persoon met een inschrijvingsbedrag van SRD 17.669.500, veel hoger dan de raming van LVV. Dat is een verschil van meer dan SRD 6 miljoen. Nu weten wij dat het land in een financieel-economische crisis is en de president heeft aangegeven dat we elk dubbeltje twee keren gaan omdraaien voordat wij dat gaan uitgeven. Omdat wij tegenstanders zijn van corruptie en verspilling. Daarom moeten de beschikbare middelen goed aangewend worden. Ik ga ervan uit dat elke minister de president hierin ondersteunt. Het lijkt alsof minister Prahlad Sewdien van LVV de boodschap van de president niet heeft begrepen”, stelt Jogi tegenover Dagblad Suriname.

Alle overige aannemers beschikken over nodige machines en materiaal

Volgens informatie van de assembleeleden is op 27 januari 2021 in de vergadering van de Onderraad Gunningen en Aanbestedingen goedgekeurd om dit werk uit te voeren. Hierin hebben de ministers van OW, LVV, ROS en Financiën & Planning zitting. Jogi benadrukt dat hij samen met de overige schrijvers van de brief van de president wil weten welke de argumenten zijn die minister Sewdien heeft gebruikt bij het verdedigen van zij voorstel en of die argumenten op waarheid berusten. Het argument dat de andere aannemers niet over de nodige machines en materiaal beschikken om het werk uit voeren, is volgens de VHP’er niet juist. “Dit is niet het werkgebied van LVV. Wij moeten voorkomen dat het ministerie van OW wordt uitgehold en dat er rare dingen  gebeuren. Laten alle ministers binnen dit kabinet zich houden aan de instructies en richtlijnen die zijn gegeven door de president. Onze informatie is dat de overige aannemers wel de nodige machines en materiaal hebben om het werk te doen. Juist de aannemer die het werk heeft gehad, beschikt niet over genoeg materiaal”, aldus Jogi.

‘Wij willen dat de Arawarrasluis wordt gemaakt’

Volgens Jogi is de Arawarrasluis belangrijk voor de watervoorziening binnen de rijstsector en moet daarom ook dringend aangepakt worden. “Wij willen dat de sluis wordt gemaakt en dat de boeren hun water krijgen. Maar het onderhoud van en de reparatie van alle kunstwerken voorkomende op primaire wegen, rivieren of kanalen vallen onder de jurisdictie van het ministerie van Openbare Werken. OW heeft in de afgelopen 10 tot 20 jaren regelmatig, wanneer het moest, onderhoudswerkzaamheden verricht aan de Arawarrasluis. Nu weet ik dat OW een bestek klaar heeft gemaakt voor de renovatie en het uitvoeren van bijbehorende werkzaamheden bij de Arawarrasluis. Ik heb informatie dat dit bestek van OW opgevraagd is geworden door de minister van LVV en dat het ministerie van LVV over is gegaan tot het houden van een openbare aanbesteding. Dan rijst direct de vraag waarom het ministerie van LVV dit gedaan heeft, terwijl het ministerie van OW reeds voorbereidingen had getroffen om die aanbesteding te houden. Bovendien, terwijl het werk niet valt onder LVV, maar OW”, aldus Jogi.

Aanpak Uitkijkpolder door LVV

Niet lang terug heeft Jogi ook zijn misnoegen geuit op het abrupt besluit van LVV om de wegen en de 12 houten bruggen binnen Uitkijkpolder, het grootste landbouwproductiegebied van het district Saramacca, te laten aanpakken door de NV Surzwam, terwijl het ministerie van OW reeds gestart was met een aanbestedingsproces daaromtrent. Jogi, die voor en na de verkiezingen trekker was van dit project en op gegeven moment ook OW-minister Riad Nurmohamed naar Saramacca heeft gehaald om de toezegging persoonlijk aan de mensen te doen, werd echter niet gekend bij de start van de renovatie. Hoewel Jogi blij is met de opstart, wil de parlementariër wel weten waarom LVV dit werk heeft overgenomen en of alles transparant is gegaan via Surzwam gezien de perikelen waarin dit bedrijf in het verleden vaker betrokken is geweest.

Sewdien ook onder vuur in Cevihas-kwestie

Recent is Sewdien ook onder vuur genomen door de personeelsbond bij Cevihas voor zijn abrupte besluit om op 16 januari toestemming aan Sail NV te verlenen om de boten van Deep Sea Fisheries (een vloot die uit 80 vaartuigen bestaat) toe te laten en hun vangsten te lossen voor de verdere verwerking. “Maar de redsnapper wordt niet bij Sail verwerkt. De vis wordt over de weg helemaal naar Domburg vervoerd voor verwerking bij Deep Sea Fisheries. De weg is langer. Terwijl de minister uitlegde dat redsnapper zo min mogelijk ‘handling’ moet hebben”, zei vakbondsleider Dayanand Dwarka recent bij een persconferentie. De uitleg van de minister wordt door de bond in twijfel getrokken. De bond roept de beleidsmakers op om zich goed te laten informeren en niet besluiten nemen, waarbij goed draaiende overheidsbedrijven in de problemen raken. De werknemersbond vreest dat door dit besluit Cevihas 40 procent van de inkomsten kwijtraakt. 80 van de 200 boten komen geen zaken meer doen bij Cevihas. Ook in deze kwestie zegt Jogi dat het staatshoofd moet ingrijpen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: