President Santokhi viert vandaag 62ste verjaardag

President Chandrikapersad Santokhi viert vandaag zijn 62ste verjaardag. Het staatshoofd zal volgens planning vandaag fysiek weer bezoek ontvangen, nadat hij ruim 2 weken geleden positief werd getest op het coronavirus. 

Politiecarrière en Justitieminister

Santokhi werd op 3 februari 1959 geboren te Lelydorp in het huidig district Wanica. De president woont nog altijd aldaar. Nadat hij de middelbare school succesvol had doorlopen, studeerde Santokhi aan de Nederlandse Politieacademie te Apeldoorn. Na het afronden van zijn studie keerde hij in september 1982 terug naar Suriname om er te werken als politie-inspecteur. Als politieofficier was hij lange tijd inspecteur te Geyersvlijt. In 1991 werd hij benoemd tot commissaris van politie, de op één na hoogste rang bij de Surinaamse politie. In 2005 werd Santokhi op voordracht van de VHP, minister van Justitie en Politie. Santokhi heeft zelf aangegeven dat hij eerder ook al gevraagd werd om die functie te vervullen door de voormalige VHP-voorzitter, Jaggernath Lachmon. Tijdens zijn termijn als Justitieminister in de laatste Front-regering werd Santokhi erg populair in ons land. Zo werd criminaliteit strak aangepakt en nam de regionale en internationale veiligheidssamenwerking sterk toe in zijn periode. Ook vordering op het gebied van rechtspraak en justitie worden aan Santokhi bijgeschreven. Het is ook deze periode geweest waar de huidige president een zekere rivaliteit opbouwde met ex-legerleider en de negende president van de republiek, Desi Bouterse.

Politieke carrière, 10 jaren oppositie

Bij de verkiezingen van 2010 verloor de Front-coalitie haar meerderheid. Santokhi kreeg echter, in de periode waar pre-electorale combinaties nog toegestaan waren, de meeste stemmen op de Front-lijst. Als het jonge gezicht van het Front, in de periode van ex-president Ronald Venetiaan en ex-vp Ram Sardjoe, werd de toen 51-jarige Santokhi voorgedragen als presidentskandidaat bij de verkiezingen in het parlement. Hij verloor echter grandioos tegen Desi Bouterse. Daarmee begon een periode van 10 jaren oppositie voor de VHP. Santokhi zelf werd voorgedragen als voorzitter van de oranje partij en nam op 3 juli 2011 de voorzittershamer over van Ramdien Sardjoe. De campagne voor de verkiezingen van 2015 was vel, maar de V7-combinatie, de laatste grote partijencombinatie, werd hard afgewezen door de kiezers. Op de VHP na gingen alle partijen achteruit. De VHP behaalde 9 zetels. VHP-voorzitter Santokhi startte direct na de verkiezingen met de campagne voor de verkiezingen van 2020. Zijn doel was om de VHP, historisch gezien, om te zetten naar een breed gedragen nationale partij in Suriname. Als voorzitter van de oranje partij nam hij een actieve rol in de politieke strijd en werd bekend om de landelijke mee-the-people-actie. Zijn inzet en visie wierp vruchten af en bij de verkiezingen van 25 mei 2020 behaalde de VHP 20 zetels en bracht volksvertegenwoordigers uit brede lagen van de samenleving voort.

Presidentschap 

De VHP, Abop, NPS en PL, samen goed voor 33 zetels, vormden op 30 mei een coalitie. Als leider van de grootste partij werd Santokhi voorgedragen voor de hoogste functie in ons republiek. Het postelectorale proces verliep anders dan verwacht en onder de omstandigheden van de covid-19 pandemie heel snel. De oppositie, bestaande uit de NDP en de BEP, besloot daarop in het kader van “meewerken aan een vlotte transitie” geen tegenkandidaat voor te dragen. President Chan Santokhi werd op 13 juli 2020 in De Nationale Assemblée bij acclamatie voor vijf jaar verkozen tot de tiende president van de Republiek Suriname. In zijn toespraak vlak na zijn verkiezingen, stelde de gekozen president een grimmig beeld vast en gaf aan dat de crisis die overgenomen zou worden met geen pen te beschrijven was. 3 dagen later, op 16 juli, werd de nieuwbakken president ingezworen onder begeleiding van geestelijken van de grootste religiën in Suriname. Als vicepresident trad die dag Ronnie Brunswijk aan. Dezelfde dag werd het volledig kabinet beëdigd. In zijn toespraak verwees het staatshoofd naar ons volkslied. ‘Wans ope tata ko mopo wie mu seti kondre boeng.’ President Santokhi stelde dat eenheid de basis wordt van beleid. 

Ongetwijfeld startte de president met goede intenties. Volgens het staatshoofd loopt de urgentiefase goed en worden de staatsuitgaven nu niet meer uit leningen betaald. Dit alles heeft volgens de president met prudent beleid te maken. Ook is het contact met het buitenland op het hoogste niveau hersteld en versterkt. Echter zijn er in de afgelopen maanden ook kritische geluiden geweest. De inflatie na de unificatie van de koers, onder andere de benoemingen die genoemd worden als nepotisme en het proces van verlichting die traag verloopt, vallen onder de grootste veroordelingen uit de samenleving. Het is echter zondermeer een bijzonder uitdagende taak die de president vervult.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: