Personeel Cevihas eist terugdraaiing besluit minister Sewdien

Het personeel van de Centrale van Vissershavens in Suriname (Cevihas), verenigd in de BP Cevihas, is ongerust over het recent genomen besluit van LVV-minister Parmanand Sewdien, waarin de bewindsman toestemming aan het visverwerkingsbedrijf Deep Sea Atlantic heeft verleend om in het vervolg haar vissersboten niet langer bij Cevihas NV te lossen, maar bij Sail N.V. Het verlenen van deze toestemming aan Deep Sea Atlantic door de minister is volgens de bond in flagrante strijd met deze resolutie en creëert wanorde en onoverzichtelijkheid in deze sector. “De werknemers van Cevihas zijn erg verhit en maken zich zorgen over het voortbestaan van het bedrijf. Geen enkel bedrijf zal een significante en abrupte terugval van 40% van haar inkomsten kunnen overleven, aangezien het wegvallen van Deep Sea Atlantic met haar vloot een enorme financiële aderlating zal betekenen voor het bedrijf”, zegt bondsvoorzitter Dayanand Dwarka aan Dagblad Suriname. Volgens Dwarka heeft deze handeling verregaande financiële gevolgen, die het bestaansrecht van het bedrijf en daarmee de bestaanszekerheid van de werknemers en hun gezinnen direct en ernstig in gevaar brengen. BP Cevihas heeft onder leiding van de voorzitter van de Vakcentrale C-47, Robby Berenstein, daarom dinsdag een petitie overhandigd aan vicepresident Ronnie Brunswijk, assembleevoorzitter Marinus Bee en aan de bewindsman zelf.

Vp gaat kwestie bespreken met president

Bij de indiening van de petitie bij de vp deed Berenstein het verzoek aan Brunswijk om zijn invloed aan te wenden om het genomen besluit terug te draaien. De vicepresident hoorde de ontevreden werknemers aan en beloofde de kwestie te bespreken tijdens de Raad van Ministers en zeker ook met president Chandrikapersad Santokhi. Aanlopend daarop zal hij alvast telefonisch contact opnemen met Sewdien. Cevihas NV is volgens Berenstein financieel een gezond bedrijf, niet afhankelijk van overheidssubsidies en genereert haar inkomsten uit een uitgebreid pakket aan diensten, die aan de 200 vissersvaartuigen worden verleend. In de loop der jaren zijn forse bedragen geïnvesteerd om de diensten af te stemmen op het afhandelen van dit aantal boten.

DNA-voorzitter belooft ook oplossing

Ook DNA-voorzitter Bee vindt de terugval van 40% in inkomsten enorm. Hij beloofde vanuit zijn verantwoordelijkheid deze kwestie ook te bespreken met de hoogste leiding van het land om deze beslissing opnieuw te bekijken en binnen een week weer terug te koppelen met de bond. De assembleevoorzitter is blij te horen dat Cevihas financieel een gezond bedrijf is.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: