OW-minister: “Landelijke aanpak ontwatering goedgekeurd”

In gesprek met Dagblad Suriname geeft de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, te kennen dat het ministerie van Openbare Werken (OW) structureel gaat investeren in alle districten om de ontwateringsproblematiek op te lossen. “De huidige situatie is het gevolg van achterstanden van secundaire en tertiaire lozingen”, stelt de minister. “De grote kanalen zijn wel regelmatig opgehaald, dat zien we allemaal. Maar jarenlang zijn de kleine gootjes voor huizen van mensen niet opgehaald en onderhouden. Ten tweede, bij heel veel straten die bestraat zijn en of verhard zijn, is er een situatie ontstaan waar de rioolputten helemaal verstopt zijn met zand, petflessen en afval. Ten derde is de stad Paramaribo in de afgelopen jaren flink gegroeid. Het urbane gebied is uitgebreid, maar de ontwatering is vaak niet op elkaar aangesloten. Nog een reden is dat haast alle sluizen en gemalen in Paramaribo en Commewijne niet optimaal werken”. 

Oplossingen 

Minister Nurmohamed stelt dat door de regering, het ministerie van Openbare Werken, er aangekondigd is dat het jaar 2021, het jaar van verkeersveiligheid en ontwatering wordt. “Dat staat in het beleidsplan. De regering heeft al goedgekeurd het ophalen van alle kanalen op een andere manier. Daarna komt er voortaan handmatige onderhoud, zodat de kosten lager zijn. Ten tweede: er komen crashprogramma’s. Alle kleine gootjes, de tertiaire lozingen, worden landelijk aangepakt. De aanbesteding is al geweest. De gunning wordt gefinaliseerd. Ten derde heeft de regering goedgekeurd dat de elementaire pompgemalen en sluizen worden gerehabiliteerd. Er wordt geld vrijgemaakt, zodat de meest noodzakelijke operaties gedraaid kunnen worden.  Alle pompgemalen worden geleidelijk opgepakt. Verder wordt van het jaar ook het Saramaccakanaal aangepakt. Het startsein wordt later dit jaar gegeven. Dat zal helpen bij de ontwatering en de afvoer. In de loop der jaren zijn er een heleboel gevallen geweest waar er gebieden gedempt zijn. Bij sommige gebieden, die vaker onder water lopen, zullen wij open moeten breken. In Noord zijn het de kapotte gemalen. De sluizen werken niet optimaal. Ik zal mij persoonlijk oriënteren. Er komt een pakket aan maatregelen en we beginnen van de week al”, aldus minister Nurmohamed. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: