Melkcentrale verhoogt prijs plastic zak melk met SRD 1

De Melkcentrale Paramaribo, MCP, heeft per 1 februari de prijzen van haar producten gewijzigd. Dat heeft het staatsbedrijf middels een bekendmaking aangekondigd.

De prijs van een plastic zak melk (volle, halfvolle en magere melk) is verhoogd van SRD 8,50 naar SRD 9,50. Het bedrijf had in het laatste kwartaal van vorig jaar de prijs van andere producten al verhoogd. De prijs van een liter melk bleef toen nog SRD 8,50. 

De Melkcentrale kon een prijsverhoging in oktober niet langer uitstellen. Op melk na, werden alle prijzen van melkproducten van de MCP, zoals yoghurt, vla en chocomelk, verhoogd. Melk is het enige agrarische product waarvan de overheid de prijs bepaalt. Daarom heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij met de Veehoudersbond en de MCP gesproken en ervoor gezorgd, dat de prijs van melk in de winkels niet verhoogd werd. 

‘Melk is een heel belangrijk product voor jong en oud en van eminent belang voor een gezond leven. Ik zal er alles aan doen om melk betaalbaar te houden voor de gemeenschap’, aldus minister Prahlad Sewdien in de eerste week van oktober vorig jaar. 

MCP-directeur Dewkoemar Sitaram benadrukte, dat de prijs voor volle en halfvolle melk blijft op SRD 8,50. Inmiddels is vier maanden verder en nu blijkt dat de prijs van melk toch met een Surinaamse dollar is verhoogd, ondanks de mooie woorden in oktober van de LVV-minister en de directeur van de MCP.

Zo’n twee weken na de uitspraken van minister Swedien, deed hij tijdens een bezoek van een regeringsdelegatie aan het district Wanica, aan veeboeren de toezegging te zullen werken aan een betere prijs voor melk. De minister verwees naar 2004 toen een liter melk ongeveer 80 US$ cent kostte, met als gevolg dat de productie van melk exponentieel steeg.

Hij zei ook zich te realiseren, dat een prijs van SRD 5,50 voor een liter rauwe melk te weinig is. Per 1 oktober 2020 wordt in het kader van de koersunificatie een compensatie verstrekt door de regering. Het gaat om SRD 1 per liter melk waarvoor de boeren in aanmerking komen. ‘Dit komt op niet eens 40 US$ cent per liter. Voor mij het signaal dat het niet genoeg is om de boeren te stimuleren.’ De minister stelde, dat hij de prijs laag wil houden voor sociaal zwakkeren, maar voor andere groepen zal de prijs marktconform worden gehouden. ‘Vicepresident u zult binnenkort weer een voorstel zien voor de aanpassing van de melkprijs.’

De Melkcentrale geeft geen reden voor de verhoging van de prijs.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: