Viren Ajodhia: Hardnekkig misverstand dat subsidies op stroom worden afgeschaft

Het is helemaal niet zo dat subsidies worden afgeschaft. Dat is een groot misverstand dat wij zo snel mogelijk de wereld uit moeten helpen. Dit heeft energiedeskundige Viren Ajodhia aangegeven in het programma To the Point op Apintie TV. “Wat er gaat gebeuren, is dat er een nieuw subsidiesysteem ingevoerd zal worden. Er gaat nog steeds subsidie gegeven worden aan consumenten op stroom. Het is een hardnekkig misverstand dat subsidies op stroom worden afgeschaft. Het wordt niet afgeschaft, maar het wordt veranderd, stelde Ajodhia. Het oude systeem heeft mede ertoe geleid dat we in een situatie zijn van hoge schulden en corruptiecases. Daarvan willen we af. Dat nieuw subsidiesysteem zal helpen om hiermee af te rekenen. Het zal ook een erg rechtvaardiger systeem zijn.”

Subject-subsidie in plaats van objectsubsidie

“Een tarief is altijd gebaseerd op kosten. Maar het is ontoelaatbaar dat in dat tarief er inefficiëntie en corruptie zit. We zijn gaan kijken naar wat de eerlijke kosten zijn. Er is op basis daarvan een nieuw tarief uitgerekend. Dat wordt met internationaal geldende formules berekend. Dan zie je het verschil met nu en de werkelijke prijs. Dan ga je schrikken. Als je nu SRD 40 betaalt, moet je bijvoorbeeld SRD 350 betalen. Maar dat kan je niet doen. Daar komt het nieuw systeem binnen. We hebben uitgerekend dat iemand die SRD 40 betaalt, nu eigenlijk SRD 336 moet betalen. Maar dat kan je niet vragen. Die persoon gaat het niet kunnen. We zeggen dan we geven subject-subsidie. Wat we nu hebben, is objectsubsidie. Dat betekent een prijs wordt kunstmatig laag gehouden. Maar dat zorgt voor problemen, want dat geld wordt nooit gegeven. In het nieuwe systeem zeggen wij, als je echte rekening SRD 330 is geven we jou SRD 250 om die rekening te betalen. Dan betaal je effectief SRD 80. Je betaalt meer maar je incentive om minder te gebruiken en je rekening lager te brengen. Je subsidie blijft hetzelfde. Als je bespaart, kan je gaan feesten, bij wijze van spreken. De huidige 1-fase en 2-fase stroomgebruikers zullen subsidie krijgen. Dat bedrag zal niet afhankelijk zijn van gebruik. De 3-fase gebruikers zullen geen subsidie ontvangen. Die moeten wel zelf in staat zijn. Dat is ongeveer 8-10 procent van het totaal.”    

Ajodhia gaf aan dat met het nieuwe systeem, waarvoor er overigens nog geen implementatiedatum is, ervoor zal zorgen dat de huidige inefficiëntie verdwijnt. De EBS is al begonnen met verbeteringen. De lange wachttijden en tjoekoes moeten tot het verleden gaan behoren. Ajodhia stelde ook dat Surinamers relatief weinig zullen betalen, ook na de nieuwe prijzen. “Er is ons gezegd dat we een hydro-energie hebben. Dat drukt de prijs omlaag. Momenteel wordt er ongeveer SRD 0,50 betaald, maar de reële kostprijs is SRD 2 per kilowattuur. Dat is veel lager dan de meeste Caribische landen betalen. In Trinidad is er een soortgelijk subsidiebeleid en dat is niet waartoe wij willen. Met het nieuwe systeem zal de EBS in staat zijn veel beter te gaan opereren. Nu moet de EBS geld gaan zoeken om bijvoorbeeld nieuwe infrastructuur aan te leggen. Dat moet tot het verleden gaan behoren”, stelde Ajodhia.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: