Suriname in de schijnwerpers

Internationaal hebben Surinamers door onze Nederlandstaligheid een klein nadeel. De Engelsen, Spanjaarden, Fransen kennen ons land niet vanzelfsprekend. De respectieve talen vormen samen met het Mandarijn de meest gesproken talen ter wereld. Taal is een belangrijke pijler voor cultuur en identiteit. Het is ook een belangrijke pijler bij de globale kijk van vele wereldburgers. Echter, zelfs sommige Nederlanders, waar Suriname een historische band mee heeft, schijnen niet te weten waar ons land ligt. Het nieuws dat over ons land de wereld rondging in de afgelopen jaren was somber. Drugsvangsten, drugstransport en smokkel, criminaliteit en een rechterlijk vonnis voor een zittende president, waren in de hoofdlijnen de kopstukken van nieuwsitems over ons land. Echter, daar schijnt er geleidelijk verandering in te komen.

De grootste bijdrage daartoe zijn zondermeer de grote off-shore vondsten geweest. Waar vroeger alleen Nederlandse media af en toe wat te schrijven hadden over Suriname is het opmerkelijk dat grote gevestigde mediahuizen in de Verenigde Staten, Engeland en China aandacht schenken aan Suriname. De nadruk wordt gelegd op de opkomende en aanstaande olie-industrie en hoe ons land met de inkomsten zal omgaan. Maar wij kunnen niet uit het oog verliezen dat de wisseling van de wacht in Suriname ook een grote bijdrage schijnt te hebben. Waar Nederland en de VSA, de zogenaamde westerse landen naar schijn een progressieve niet-socialistische regering prefereren, zien wij dat de interesse vanuit China niet is afgenomen.

De Chinese president Xi Jinping bracht als staatshoofd van werelds dichtstbevolkt land zijn beste wensen over voor de Surinaamse president Santokhi. De bezoeken van de Amerikaanse, Braziliaanse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken dienen ook als belangrijke signalen dat de wereld wederom kijkt naar ons land. Het tijdperk van isolatie lijkt voorbij te zijn. Het is nu maar de vraag hoe de huidige machthebbers met de aandacht zullen omgaan en in hoeverre de gewone burgers er profijt van zullen hebben.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: