Roy Bhikharie: “CBvS vergelijkt ezels met paarden”

De PVP-leider Roy Bhikharie is van mening dat William Orie, directeur Monetaire Zaken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), ezels met paarden vergelijkt. Orie zei recentelijk dat het normaal moet zijn om een bepaald percentage van de exportopbrengsten te verkopen aan CBvS of aan de commerciële banken (tegen de CBvS-koers), zodat de import van de meest basale zaken geen stagnatie ondervindt. Orie liet daarbij merken dat wereldwijd de importen gefinancierd worden uit de exportopbrengsten, en dat exporteurs heel goed begrijpen dat ze marktmacht hebben en zelfs debet zijn aan de totstandkoming van de hoge wisselkoersen. “Aan de samenleving wordt weer bewezen dat ambtenaren geen kaas hebben gegeten van productie en koersstabilisatie”, benadrukt Bhikharie in gesprek met Dagblad Suriname.

Dat de importen wereldwijd gefinancierd worden uit de exportopbrengsten en dat dit in Suriname ook normaal moet zijn, beschouwt Bhikharie als ezels met paarden vergelijken. “We zijn een geïsoleerd land met een SRD, die nergens ter wereld inwisselbaar is. Onze importcomponent is bovendien 70%. Er is niet eens een goed productiebeleid, hoe zal CBvS dan deviezen aan de exporteurs kunnen aanbieden tegen een koers van SRD 14.29? We hebben te maken met een groot wantrouwen, waardoor USD het land moeilijk binnenkomt.” De CBvS had in eerste instantie aan de regering geadviseerd om een exportafdracht van 60% te hanteren, echter heeft de regering ingestemd met 30%.

Bhikharie is het overigens oneens om de exorbitante marktkoers aan de exporteurs toe te schrijven. Hij beklemtoont dat in het crisis- en herstelplan nadrukkelijk is opgenomen dat de vorige regering flink geplunderd heeft, ‘dan heb je toch geen recht meer om wie dan ook buiten de overheid te beschuldigen?’ In de optiek van Bhikharie is het crisis- en herstelplan bovendien geen plan, maar een financiële analyse met een lijst van wenselijkheden. Hij blijft erbij dat wanneer de regering al die plunderingen die in het crisis- en herstelplan zijn genoemd daadwerkelijk aanpakt, inkomstenverhogende maatregelen niet nodig zijn. “Er is in het rapport mooi opgesomd hoe er geplunderd is, maar er is nergens aangegeven wat de regering daartegen zal doen. Je kan niet verwachten dat met dezelfde economische structuur vanaf 1975 je iets zal kunnen verbeteren”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: