Geen bijeenkomsten maar vuurwerkshow voor Chinees Nieuwjaar

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Chuanrui Wang, VHP-parlementariër, dat Chinees Nieuwjaar van het jaar anders gevierd zal worden in ons land. Wang, die actief is binnen de lokale Chinese gemeenschap, geeft aan dat bij de normale festiviteiten etentjes en culturele activiteiten gehouden worden. Dat zal van het jaar niet kunnen. Maar er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een vuurwerkshow. De locatie is echter nog niet bekend. Wang geeft aan dat het gebruikelijk is in China dat jonge mensen niet in hun geboorteplek blijven, maar naar steden trekken. Dat doen ze om zich daar te ontwikkelen of om hun draai te vinden. Met Chinees Nieuwjaar gaan ze dan terug naar hun geboorteplaats. Het gaat niet om de geografische ligging maar terug naar hun ouders, vrienden en familie. Inmiddels heeft na bijkans 168 jaar vestiging in Suriname de lokale gemeenschap een eigen kring hier opgebouwd. Dat maakt dat zij niet per se naar China hoeven, maar ook hier feest kunnen vieren. Er zijn ook verschillende Chinese verenigingen die actief zijn, zoals Kong Ngie Tong Sang en Suriname Chinese United Association. Het is gebruikelijk dat er etentjes worden gehouden. Bij de nieuwjaarslunch worden tempeldiensten en dansvoorstellingen gedaan. Mensen zijn getogen in traditionele kledingen. Dat gaat allemaal van het jaar niet kunnen. Wij zullen op een andere manier het nieuwjaar moeten inluiden, aldus Wang.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: