Vandaag belangrijke beslissing in verzetzaak Bouterse

Vandaag staat de verzetzaak van NDP-voorzitter, ex-legerleider en ex-president Desi Bouterse in het 8 Decemberstrafproces weer op de rol van de Krijgsraad. De militaire rechtbank zal bepalen als het verstekvonnis vervallen wordt verklaard en de zaak weer inhoudelijk wordt behandeld of als het verstekvonnis in eerste aanleg wordt uitgevoerd. Bij het verstekvonnis in eerste aanleg werd Bouterse in 2019 veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar onvoorwaardelijk voor het folteren en moorden van 15 tegenstanders van het militair bewind op 8 december 1982. Advocaat Gaetano Best hoopt dat eindelijk een einde komt aan deze verzetzaak van de ex-legerleider. Deze verzetzaak is ondertussen al precies een jaar in behandeling. Tot nu toe is Bouterse slechts twee keren in de rechtszaal verschenen. Hij is beide keren door zijn partijaanhang begeleid naar het gerechtsgebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat.

De ex-legerleider heeft op de laatste zitting van 30 november 2020 een lijvige verklaring voorgelezen in de rechtszaal.  Hij verklaarde dat gelet op de complexiteit en de gebeurtenissen tijdens het 8 Decemberstrafproces er helaas nooit aan waarheidsvinding is gedaan en dat de Krijgsraad talrijke voor hem en anderen ontlastende verklaringen niet heeft meegenomen bij het wijzen van het vonnis eind 2019. Kennelijk was er volgens Bouterse geen ander oogmerk dan om de a priori gedoodverfde moordenaars in de ogen van de samenleving nog een extra onnodig smet te bezorgen door af te gaan op de lastercampagnes van de kolonisator. De ex-president is ervan overtuigd dat de geschiedenis ook hem zal vrijspreken van alle schuld aan het trieste, traumatische gebeuren van 8 december 1982. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: