Tweede Kamerlid: Geef de archieven over de coup in Suriname vrij

De Nederlandse relatie met Suriname wordt hersteld. Dat is een goed moment om de archieven over de gebeurtenissen in de jaren ’80 vrij te geven, vinden Sadet Karabulut en Jan Pronk, dit meldt nrc.nl. Sadet Karabulut is Tweede Kamerlid voor de SP. Jan Pronk is oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA en was minister in vier kabinetten.

Ongedaan maken

Na de coup in 1980 is er veel speculatie geweest wat de betrokkenheid is geweest van Nederland. Cruciaal in die periode is het handelen van Hans Valk. Hij was het hoofd van de Nederlandse Militaire Missie in Suriname en had nauw contact met de coupplegers. Er is speculatie of Valk op eigen houtje opereerde of dat hij werd aangestuurd vanuit Den Haag. Een antwoord op deze vraag kan wellicht gevonden worden in het rapport-Koenders en in een aantal bijlagen van het rapport van de onderzoekscommissie. Maar wie deze documenten wil raadplegen, heeft engelengeduld nodig. Tot 2060 liggen ze namelijk achter slot en grendel. Dat geldt overigens ook voor documenten over andere aspecten van de Nederlandse betrokkenheid in Suriname in de jaren ’80. Hiertoe is besloten tijdens het kabinet-Rutte I in 2011. In debatten in de Nederlandse Tweede Kamer over deze geheime archieven zijn verschillende redenen genoemd waarom ze niet openbaar zijn, zoals privacyoverwegingen van direct betrokkenen, maar ook het proces dat in Suriname nog altijd loopt tegen Bouterse vanwege zijn rol in de Decembermoorden.

Daarnaast is er geregeld op gewezen dat het juist de Tweede Kamer is die heeft besloten tot geheimhouding, en deze ook ongedaan kan maken. De afgelopen maanden wordt, sinds het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk medio vorig jaar, van beide kanten voortvarend gewerkt aan herstel van de relatie tussen Nederland en Suriname, die in de jaren daarvoor op een dieptepunt was beland. Opening van de archieven door Nederland zou hier een mooie bijdrage aan zijn, vinden de kamerlid Sadet Karabulut en ex-minister Jan Pronk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: